Tajemství pravé čokolády

p03m9j90

 

Čokoládu, jednu z nejoblíbenějších potravin na celém světě, původně lidé znali jako hořký nápoj. Dnes už je na našem trhu nepřeberné množství různých druhů a typů čokolád a výrobků z ní. Považujeme ji nejen za jednu z nejlepší pochoutek, dlouhodobé výzkumy navíc potvrzují, že konzumace kvalitní čokolády prospívá našemu zdraví.

Čokoláda je vyráběna z pražených, drcených a mletých kakaových bobů. Tradičně se používají tři druhy bobů – nejvíce se při výrobě čokolády využívá typ Forastero pocházející z Brazílie. Zřídka se používají vzácná kakaová zrna Criollo z jižního Mexika, neboť jsou mnohem dražší a vyrábí se z nich jen ta nejkvalitnější čokoláda. Dále existuje kombinace předchozích dvou druhů nazvaná Trinitario.

Kde se čokoláda vzala?

Střední Amerika je považována za kolébku čokolády. Mayové a Aztékové využívaly kakaové boby zejména k přípravě nápojů. Do Evropy se kakaové boby dostaly v 16. století, přivezl je ze svých cest španělský kolonizátor Hernán Cortez a ze Španělska se v průběhu 16. století dále šířily Evropou. Původně znal svět čokoládu pouze jako horký nápoj. Postupem času se výroba čokolády zdokonalovala, začaly se vyrábět tabulkové čokolády a postupně byly vymýšleny různé příchutě a originální druhy čokolády. První tabulka údajně vznikla v roce 1847. Na dnešním trhu najdeme nepřeberné množství čokoládových pochoutek od klasické hořké čokolády, přes mléčnou, nugátovou, ovocnou, bublinkovou až po čokoládové figurky, ozdoby a bonboniéry. Musíme si ale dávat pozor na to, co kupujeme. V současné době jsou v prodeji také různé náhražky, které nemají s pravou čokoládou nic společného. Správně by se ani neměli s názvem „čokoláda“ prodávat. Uvádí se, že kvalitní čokoládu poznáte podle křupnutí, které uslyšíte při jejím rozlomení. Pravá čokoláda by měla obsahovat v první řadě kakaové máslo a kakaovou hmotu a obsah kakaové sušiny by měl být nejméně 35%. Nejkvalitnější a nejvíce prospěšná našemu tělu je čokoláda s obsahem kakaové sušiny 70 – 99%.

Čokoláda jako lék?

Odborníci doporučují sníst jeden čtvereček kvalitní čokolády denně. Proč?  Účinky čokolády jsou řadu let zkoumány a výsledky dokazují, že čokoláda má pozitivní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Je prokázáno, že její konzumace může zlepšovat náladu a navozovat pocit štěstí.Čokoláda obsahuje serotonin, kofein a theobromin, které nám napomáhají cítit se lépe a uvolněně. Flavonoidy působí jako antioxidanty, které ničí volné radikály a které pomáhají omezit riziko vzniku rakoviny. Čokoláda přispívá také ke snižování rizika srdečních onemocnění. Dále čokoláda obsahuje hořčík, draslík, vápník, zinek a železo. Najdeme v ní také vitamíny řady A, B, C a E. Dejte si čokoládu, pokud se připravuje na zkoušku, je totiž prokázáno, že zlepšuje činnost mozku a zbystří vaši pozornost. Kvalitní hořká čokoláda pomáhá při pravidelně konzumaci snížit krevní tlak a také hladinu cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má čokoláda díky fenyletylaminu afrodiziakální účinky.

A slyšeli jste už o čokoládové masáži? Pokud by vás přeci jen trápily výčitky z mlsání čokolády, můžete vyzkoušet masáž, která vás báječně uvolní a díky obsaženým antioxidantům prospěje vaší pokožce, zabrání jejímu stárnutí a pozitivně působí proti celulitidě. Navíc krásně voní a uvolňuje endorfiny.

Kvalitní čokoládu můžete zakoupit i u nás: https://www.puritas.cz/cokolada/

Autor: e-shop Puritas©