Články, Strana 2

Salát s tuňákem z Alonissou s vejcem.

Salát s tuňákem z Alonissou s vejcem. Slibujeme, že příště už bude recept s pořádným flákem masa :) Ale dneska si udělejte naprosto fantastický salát s tuňákem z ostrova Alonissos. Podle sloganu "z moře rovnou do zavařovací sklenice" si můžete užít výtečnou chuť tuňáka naloženého v extra panenském olivovém oleji i u vás doma. Recept je velmi jednoduchý a výsledek je famózní. Pro dvě osoby budete potřebovat: 1 sáček mix listových salátů 1ks červená cibule 2ks č...

Špaldové čokoládové suchárky

Suroviny80 g špaldové celozrnné mouky70 g pšeničné hl. mouky130 g třtinového moučkového cukru80 g kvalitní hořké čokolády20 g kakaa0,8 g inst. kávy (prášek)2 vejcecca 4 g sody65 g mletých lískových ořechů70 g (i 90g) sekaných lískovýchořechů nebo sladkých mandlí PostupMožná, že někteří znáte z návštěv Itálie malé vynikající suchárky zvané cantuccini. Ty byly pro mě inspirací k vytvoření receptu.Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme vychladnout (ne ztuhnout). Mouky promícháme se sodou a m...

Špenátový quiche

Suroviny   Těsto: 200 g celozrnné špaldovémouky Nominal80 g másla1 malé vejce60 ml mlékacca 2 g soli2-3 g kypřícího prášku   Náplň: 250-300 g listového špenátu100 g schwarzwaldské šunky2 stroužky česneku2PL oleje3 vejce80 g zakysané smetany80 g sýru cottage neochucenéhosůl, pepř,(muškátový oříšek)lze přidat trochu strouhanéhosýra   Postup Až budete mít na Zelený čtvrtek na zahrádce zaseto a dům čistě vymetený, můžete si tento den zpříjemnit slanými koláčky se špenátovou n...

Průvodce zdravými přírodními sladidly

Vystavili jste stopku nezdravým cukrům? Vyvarovat se jim systematicky není vůbec jednoduché, potvrdí s přihlédnutím na začátky každý příznivce sacharidové diety či ketodiety. Pro většinu z nás ale není zásadní striktně se všem cukrům vyhýbat - důležité je hlavně najít balanc ve vyvážené stravě, a to znamená cukry ano, jenom ne žádné jednoduché, rafinované - typicky cukry ve sladkostech a samotný bílý cukr. Jaké jsou zdravější a pro naše tělo příznivé alternativy? Provedeme vá...

Význam koření v moderní výživě

Kolem užívání koření v pokrmech, zvláště exotických dovážených druhů, je mnoho názorů a polemik o vhodnosti, či škodlivosti. Ne všechny jsou správné. Vůně, vzhled a chuť jídla, jak nauka o správné výživě dokázala, jsou pro dobré trávení právě tak nutné jako obsah hlavních biologicky cenných složek (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, enzymy, minerální látky aj.). Jídlo, které je nelákavé vzhledem, chutí, vůní, které je pojídáno s nechutí, není organismem dobře stráveno. Stejně tak o...

Přírodní kosmetika z Řecka

Většina z vás už ví, že u nás máme kvalitní olivový olej, lahodná vína a ty nejúžasnější oříškové pomazánky na světě :-) Víte ale také, že nabízíme přírodní řeckou kosmetiku? Jelikož jsem v Řecku nějaký čas žila, začala jsem používat kosmetiku s olivovým olejem a bylinkami a vozila jsem ji asi 15 let sobě a kamarádkám. Když se nám pak narodil syn, záhy se u něj objevil atopický ekzém. Vyzkoušela jsem kde co, ale po žádné mastičce jsem nepozorovala rozdíl. Až jednou jsem na Krétě ...

Jak na perfektní rýži?

Vzpomínám na doby, kdy jsem jedl vařenou rýži z varných sáčků, slepenou, přesolenou, prostě jak mi jí kdo naservíroval. Přitom obyčejná rýže umí být geniální přílohou, nadýchaná a pokaždé ji můžete udělat trochu s jiným kořením a užít si novou chuť.Často si dělám hnědou natural rýži, která obsahuje více stopových prvků, minerálů a vlákniny, má nižší GL index. Avšak i bílá rýže Basmati nebo jasmínová má u mě v jídelníčku stále místo. Jak takovou...

Quinoa – obilnina budoucnosti

Co je Quinoa:Quinoa neboli merlík čilský je obilovina, která má vysoké množství bílkovin, neobsahuje lepek a nenadýmá. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji objevili Inkové již před 4000 lety. Nejznámější druhy jsou: Quinoa červená, bílá a černá. Ze semen se vaří kaše, pivo, přidává se do polévek a cereálií. Mouka z merlíku je výborná na pečení chleba a sušenek. V Čechách jsou k dostání nejen samotná semena, ale i proteinové nápoje a snídaňové směsi. Koupit můžete zde Výhody...

Co se děje v těle, když sníte čočku?

Čočka je luštěnina, jejíž tradice sahá až do období neolitu a je považována za jednu z nejstarších plodin na světě. Roste na keřovité rostlině, která plodí jedlá semena v luscích. Je důležitou součástí kuchyně Středního východu a Indie po tisíce let.   Dnes je čočka oblíbenou plodinou napříč kontinenty, je součástí mnoha receptů a také je jednou z nejlepších a nejpoužívanějších náhrad masa v řadě diet. Zvláštní oblibě se těší u vegetariánů a veganů, protože má&nbs...

Olivový olej

Extra panenský olivový olej V polovině 20. století přišli američtí dietologové na Krétu, aby prozkoumali fenomén dlouhého života místních obyvatel. Nemohli uvěřit vlastním očím: „Bože, kolik olivového oleje konzumují!“ řekl tehdy doktor a výživový expert Anccel Keys, když viděl zeleninový salát doslova plavat v olivovém oleji.   Dnes víme, že olivový olej je největším tajemstvím krétské stravy a dlouhověkosti Kréťanů. Lékařské výzkumy potvrdily, že olivový olej nejen chrání srd...