Snídejte! A začněte den s úsměvem a plní života

Přes 10 % Čechů ráno nesnídá a nevede k tomu ani svoje děti. Dají si v rychlosti kávu nebo čaj a se sevřeným žaludkem jdou do práce nebo školy. Má snídaně v našem životě nějakou důležitou úlohu nebo se bez ní obejdeme?

Snídani potřebujeme, je základem dne

Doplňuje potřebnou energii a je tím správným startovacím motorem. Se snídaní nebudete mít tak velký hlad a také se budete během dne lépe cítit. Budete v menším stresovém napětí a více vnitřně vyrovnáni.

Tělo potřebuje po ránu přísun tekutin a živin, potřebuje rozproudit krev a probudit. Tu správnou dobíjecí baterii mu dá ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, cereálie, semínka, vločky, jogurty, mléko, sýry, sacharidy, vláknina, nenasycené tuky, bílkoviny.

- Nikdy nejezte ve spěchu nebo z donucení, nastavte si budík o 10 minut dříve a dopřejte svému tělu probuzení formou kvalitní snídaně. 
- Spěch a stres způsobuje vznik žaludečních vředů, dochází k překyselení a nežádoucím pocitům, také se prohlubuje deprese. 
- Celozrnné nebo tmavé pečivo je zdravější než bílé, má dobrý vliv na střeva a celé trávení, stejně jako bílé jogurty se semínky chia, které se doporučuje užívat pro udržení správné střevní mikroflóry.

Po ránu si bez výčitek můžete dopřát koláč s marmeládou nebo tvarohem, kalorie pak spálíte během dne. Naučte sebe i své děti, že zelenina a ovoce je přísunem cenných látek, které našemu tělu pomáhají. Můžete volit ovocné šťávy s přísunem vitamínu C. Uvědomte si, že okamžiky s rodinou u stolu ráno, mají příznivý vliv na psychiku, tak proč si tyhle chvíle nevychutnat. Ke snídani a pitnému režimu, připojte během dne pohyb na čerstvém vzduchu, dostatečný spánek v noci a odpočinek po práci.

Rýžová kaše s jablky a skořicí

 

Složení:
200 g rýžových vloček
500 ml kokosového mléka
 2-3 jablka
 agávový sirup
 1/2 lžičky skořice
 vanilka

 Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jadřince a nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do hrnce a přidáme pár lžic vody, skořici a vanilku. Vařime, dokud jablka nezměknou. Poté přisypeme vločky, přidáme mléko a vaříme asi 5 minut do změknutí vloček. Nakonec ochutíme sirupem podle chuti.

Vrstvená ovesná kaše 

Složení:
55 g jemných ovesných vloček
125 g polotučného tvarohu
100 g bílého jogurtu
60 g malin nebo jahod (můžeme použít lyofilizované)
60 g borůvek (můžeme použít lyofilizované)
20 g mandlí
15 g kešu
1 lčíce agávového sirupu

 Postup:
Oříšky nasekáme na menší kousky, poté společně s vločkami opékáme asi 10 minut na pánvi (bez tuku). Mezitím si smícháme jogurt, tvaroh a agávový sirup. Přidáme rozmixované čerstvé ovoce (nebo kousky lyofilizovaného ovoce). Nakonec postupně vrstvíme do skleničky a necháme v lednici asi dvě hodiny odpočinout.

 Autor: Blogerka Michaella