Semínka v jídelníčku vám zajistí zdraví i krásu

Semena a semínka různých rostlin provází člověka od nepaměti. V dávných dobách je různě drtil a mlel, poté začal tepelně zpracovávat a objevovat jejich výhody. Většina z nich má pozitivní účinky na lidský organismus a do svého jídelníčku bychom je tak měli zařazovat častěji.

 

Semínka v jídelníčku vám zajistí zdraví i krásu

 

Nejznámější jsou slunečnicová semínka a také různé ořechy a oříšky. Je však mnoho dalších, méně známých druhů, které jsou dnes již běžně dostupné a stojí za to je vyzkoušet. Všechna semínka mají totiž základní věc společnou – jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a mastných kyselin. V čem dalším mohou našemu organismu prospět?

Chia semínka – stále oblíbenější superpotravina posledních let se hodí pro jakékoli použití. Do teplých i studených jídel, do moučníků, jogurtů i jen tak na ozdobu. Mají protizánětlivé účinky a chrání nás před mnoha nemocemi.

Sezamová semínka – často je jimi posypáno pečivo a setkáváme se s nimi i ve sladkých tyčinkách, ale můžete je přidat do těsta, pomazánek i salátů. Výraznější chuť nabízí černý sezam, který můžete vyzkoušet i do marinád na maso nebo asijských jídel. Sezamová semínka dodávají našemu tělu železo, vitamín E a posiluje imunitu.

Lněná semínka – nejlepší jsou lehce pomletá, použít je můžete třeba do těst, salátů nebo na zahuštění polévek. Obsahují přírodní estrogeny, vitamíny a pomáhají zlepšit trávení.

Konopná semínka – pro jejich specifickou chuť jsou perfektní do různých cereálních směsí, müsli tyčinek, jogurtů i omáček. Podporují činnost mozku a pomáhají proti stárnutí.

Dýňová semínka – konzumovat se dají loupaná i neloupaná. Se slupkou nejčastěji opražené, se solí nebo kořením. Bez slupky jsou také vhodná jen tak na chuť ale použít můžeme opět do pečiva, různých směsí a kaší i s nimi jen posypat zeleninový salát. Mají výraznou, lehce oříškovou chuť a snižují cholesterol, vysoký krevní tlak i riziko infarktu.

Mnoho dalších druhů pro různá použití můžete vyzkoušet z nabídky www.puritas.cz a ozvláštnit svůj jídelníček. Je škoda nevyužívat něco prospěšného pro zdraví a zároveň dobrého třeba jen z obavy, že neznáme chuť nebo nevíme, jak použít.