Semínka, semínka. Proč je jíst a nač jsou dobrá?

Dýňové semínko- Zmírňuje potíže u onemocnění prostaty, snižují cholesterol, vysoký krevní tlak, pomáhají snižovat riziko infarktu. Jsou výborná v ranních cereáliích a müsli, s jogurtem, do buchet nebo domácího pečiva, na přípravu kaší, pomazánek, salátů nebo jen tak k zdravému mlsání. https://www.puritas.cz/dynova-seminka/

 

Sezamové semínko- beta karoten, hořčík, vápník, zinek, obsahují asi 50 % rostlinných olejů a 20 % bílkovin. Používají se jako posyp na sladkém i slaném pečivu. https://www.puritas.cz/sezamove-seminko/



Konopné semínko- obsahují velké množství vlákniny, železa a vápníku. Používají se  jako přísada do cereálních směsí, salátů, pečiva, jogurtů, kaší, omáček a těstovin. https://www.puritas.cz/konopne-seminko/

 

Slunečnicové semínko- používají jako přísada nebo ozdoba do rozličných pokrmů, ať už se jedná o saláty, müsli směsi nebo poslední dobou stále populárnější vícezrnný chléb. Nejprospěšnější je určitě konzumovat tyto jádra za syrového stavu. Jen tak může tělo vytěžit maximum z jejich nemalých nutričních hodnot. Semínka dále obsahují také kyselinu linolovou (éterická mastná kyselina), aminokyseliny a minerály.  Vitamíny B1, B2 a B3 a kyselinu listovou. https://www.puritas.cz/slunecnicove-seminko/

 

Lněné semínko-  je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, ligninu, vitamínů a minerálů. Používá se do salátů, na posyp pečiva, do těst. https://www.puritas.cz/lnene-seminko/

 

Kmín celý- Hospodářské využití je především jako pochutina do těsta (pokmínovaný chléb), ve farmacii a mnoha dalších odvětvích potravinářského průmyslu. Přidává se při vaření brambor, do kyselého zelí, k masům a do salátů.

 https://www.puritas.cz/seminka/kmin-cely-puritas-500g-doy-pack-zip/

 

Mák- používá se především v cukrářství, pekařství (koláče, makové buchty a různé pečivo) nebo k přípravě jidel (například oblíbené nudle s mákem). https://www.puritas.cz/seminka/mak-modry-puritas-500g/

semínka