Milí nakupující, chceme vás informovat o zpoždění, jak už před Vánocemi bývá, doručování balíků. Co momentálně víme, tak balíky k dnešnímu dni opožďují +- 5 dnů. Tak prosím o trpělivost, je to každý rok stejné.

Přírodní penicilin

garlic2

 

 

Po mnoho staletí platilo, že člověk z přírody pochází a k přírodě se má v úctě také obracet o pomoc. Sytí nás, poskytuje materiál na oblečení i na naše domovy. V neposlední řadě nás také léčí. Byliny rostoucí v lese nebo na loukách mají obrovskou sílu posílit imunitu, opravit poškozené zdraví a dodat sílu a chuť k životu. Některé léčivky nemusíme složitě hledat po lesích. Stačí zajít na zahrádku. Jedním z těchto léčivých zázraků je velmi populární zelenina – ČESNEK.   

Z botanického hlediska se jedná o vytrvalou rostlinu se složenou, stlačenou cibulí. Ta se dělí do několika stroužků krytých společných obalem. Barva tohoto obalu se pohybuje od čistě bílé po nachovou.

Za pravlast česneku je považována Střední Asie, kde byl vyšlechtěn z planého česneku, odkud ho Mongolové přivezli do Číny. Existují dokonce i záznamy o používání česneku ve Starém Egyptě. Podle řeckého dějepisce Hérodota byl česnek považován za posvátnou rostlinu. Byla mu přisuzována magická síla. Staří Řekové i Římané ho podávali svým vojákům, aby byli odolní a nebojácní.

Na světě je známo kolek 660 druhů česneku. U nás se vyskytuje 13 volně rostoucích druhů, ke kterým patří například česnek hadí, česnek tuhý nebo velmi oblíbený česnek medvědí – koření dodávající jedinečnou chuť například polévkám nebo masům. Klasický česnek kuchyňský je odrůda vyšlechtěná člověkem a najdeme jí pouze na zahrádkách.

Nic není charakterističtějšího, než česneková vůně. Má jí na svědomí silice zvaná aliin. Při narušení buněčné struktury česneku se aliin mění na kyselinu pyruvovou a 2 – propensulfenovou, které se transformují na alicin. Tato látka se na vzduchu mění na diallydisulfid. Takto složitě je popsán jednoduchý krok, při kterém ukrojíte kousek česneku, a on vám zavoní.

Co se pěstování týče, objevuje se hojně na našich zahrádkách. Nejpříhodnější doba pro výsadbu je buď na podzim, nebo brzo na jaře. A to přímo do záhonu. Vysazují se jednotlivé stroužky. Pro podzimní výsadbu platí, že je třeba, aby půda byla lehčí a sušší. Jinak hrozní, že nám rašící česnek zničí plísně. Na jaře je toto nebezpečí daleko menší. Po zasazení už jen hlídáme a opečováváme rašící rostliny. Čas na sklizeň je v době, kdy jsou cibule plně dorostlé, a nať začíná uvadat. Pak česnek sklidíme. A nejlépe se uchovává svázaný do copů a zavěšený na suchém chladnějším místě.

Není snad na světě kuchyně, která by tento voňavý klenot přírody neměla v oblibě. Jako přísadu do omáček, dressingů, salátů nebo k mořským plodům či rybám jí používají například v Itálii, ve Francii, na Balkáně, ale například i v Číně nebo Thajsku. Samozřejmě nesmíme zapomenout na domácí kuchaře. Skopové na česneku, špenát nebo tolik prospěšná a posilující česnečka mají na našich stolech nezastupitelné místo.

Česnek ovšem není pouze vynikající pochutina. Už po generace jsou známy jeho léčivé a podpůrné účinky. Obsahuje vysoké procento vitamínů A, C a B. Dále stopové prvky jako selen, vápník, nebo jód. Díky flavonoidům (rostlinné metabolity) přispívá k posilování imunity, protože tyto látky mají výrazné antioxidační účinky.

Čerstvý česnek je považován za velmi účinné přírodní antibiotikum a antiseptikum. Tyto vlastnosti má na svědomí již jednou zmiňovaný alicin. Mezi jeho nejznámější účinky patří :

-          pročišťování cév

-          snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku

-          antiparazitární účinek – mnozí majitelé zvířat ho používají jako přírodní odčervovací prostředek

-          antibakteriální – ve spojení s medem je účinný v boji proti chřipce

Pokud má někdo problémy konzumovat přímo česnekové stroužky, doporučuje se česneková tinktura. Obsahuje stejné účinné látky, jen je šetrnější. A navíc je to lék, který si velmi lehce vyrobíme doma.

Nejideálnější je použít čerstvý česnek. Postup výroby je následující:

-          stroužky oloupeme a nakrájíme, je možné je i nadrtit nebo nastrouhat

-          vložíme do skleněné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlepší je vodka, protože je čistá a nefermentovaná, množství použitého alkoholu je dvojnásobné, než množství česneku, na 1 hrnek česneku 2 hrnky vodky, pokud máme česnek sušený, pak na 1 hrnek česneku 5 hrnků alkoholu

-          naložený česnek zavíčkujeme a na dva týdny uložíme do ledničky, denně protřepáváme

-          po dvou týdnech scedíme a nalijeme do tmavé sklenice, ideální je, pokud má kapátko, nezapomeneme sklenici popsat nápisem ČESNEKOVÁ TINKTURA a datem výroby

-          uchováváme v temnu a chladu, vydrží i několik Naložený česnek pevně zavíčkujeme a na dva týdny umístíme do lednice. Každý den protřepeme. Po dvou týdnech scedíme tekutinu a nalijeme jí nejlépe do tmavých sklenic. A pokud mají kapátko, tím lépe. Je dobré opatřit skleničku popisem s datem výroby tinktury, abychom měli přehled. Tinkturu uchováváme v chladu a temnu. Při správné manipulaci vydrží i několik let.

Tento roztok má mnohostranné použití. Lze ho užívat jak vnitřně, tak zevně. Při vnitřním užívání má oproti klasickému česneku jednu velkou výhodu. Její vůně není tak intenzivní, takže na sebe nepoutáme nežádoucí pozornost. Můžeme jí užívat při virových onemocněních, jak je angína, nachlazení, dále záměty ledvin nebo močových cest. Velmi účinná je při snižování krevního tlaku. Při zevním použití lze tinkturu aplikovat například na akné, špatně se hojící vředy nebo jiné chronické rány.

Účinný, přírodní a nezpůsobuje rezistenci. To je česnek.

Autor: e-shop Puritas©