Pomocník v dobrém i zlém, to je zázvor.

zázvor

 

 

Zázvor je jedna ze surovin, která se těší obrovské popularitě po celém světě a je důležitou ingrediencí ve všech světových kuchyních. Toto koření (občas může být mylně označováno za zeleninu) má charakteristickou chuť a výraznou vůni. Může být upravováno různými způsoby – od oblíbeného zázvorového čaje až po mleté koření, kterým lze ochutit naložené maso. A co víc, zázvor má pozitivní účinky na naše zdraví. Dokáže pomoci při silném nachlazení, což se obzvláště v ledových zimních dnech hodí, ale také má vliv na několik dalších funkcí v lidském těle. Pojďme si tyto léčivé účinky zázvoru představit a nakonec oprášit pár zajímavých receptů, ve kterých zázvor hraje hlavní roli.

Zázvor jako antioxidant

Jak už bylo zmíněno výše, zázvor je vhodný při nachlazení a chřipce. Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky a může tudíž působit jako vhodná prevence během chladných dnů, pokud se rozhodnete posílit svou imunitu přírodní cestou. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a také důležité minerální látky jako je sodík, hořčík, draslík, železo, vápník a fosfor. To však není vše. V roce 2007 byl proveden v Americe výzkum vlivu zázvoru při rakovině vaječníků. Rozsáhlá studie prokázala, že zázvor blokuje růst buněk a tím šíření rakoviny. Tento výzkum není jediný, další výzkumy se zaměřovaly i na další druhy rakoviny jako byla leukémie, rakovina plic nebo jater a i tam se prokázal pozitivní vliv zázvoru. 

Lék proti bolesti a nevolnostem

Nejvýraznější složkou zázvoru je tak zvaný Gingerol, který zázvoru dodává palčivě sladkou chuť. A právě tato látka ulevuje od bolesti a zmírňuje migrény. Zázvor vám také může pomoci při žaludečních potíží. Sám navíc napomáhá trávení díky obsahu enzymů, které usnadňují zpracovávání potravy a pomáhají nastolit rovnováhu v trávicím systému.

Mezi další účinky patří také vliv na astma a kardiovaskulární systém, kde zázvor napomáhá uvolňovat adrenalin, který je nezbytný pro tlukot srdce, nebo například zabraňuje shlukování červených destiček. Zázvor je tedy komplexní surovina, která dokáže ulevit od potíží, ale také jim předcházet. Navíc pokud se vhodně zpracuje, jeho výrazná chuť se může stát doslova požitkářským zážitkem. Zázvorový čaj s medem například patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejznámější recepty na světě, ale zázvor svou rozmanitostí nabízí mnohem víc způsobů, jak ho využít. Co zkusit například tyhle zajímavé recepty?

Vyzkoušejte: Mrkvovo-zázvorovou polévku.

Co budete potřebovat?

6 velkých mrkví, kousek zázvoru (cca 5cm), 750ml zeleninového vývaru, malou cibuli, olivový olej, limetku, petržel nebo koriandr, sůl a pepř.

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a společně s nakrájenou cibulí ji orestujte na olivovém oleji. Poté, co cibule nabere zlatou barvu, zalijte horkým zeleninovým vývarem, přidejte nakrájený zázvor a nechte vařit po dobu deseti minut, dokud mrkev nezměkne. Poté už stačí pouze polévku rozmixovat v mixéru a dochutit dle sebe solí a pepřem, pár kapkami limetky. Petržel nebo koriandr poslouží jako ozdoba a máte hotovo.

Kuře na pomerančích a zázvoru

Co budete potřebovat? 

2 kusy spodních kuřecích stehen, 2 pomeranče, 2 lžičky medu, kousek zázvoru, pepř, olej

Do zapékací mísy vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče, z druhého pomeranče strouhejte kůru. Přidejte na drobno nakrájený očištěný zázvor, poté přidejte kuřecí stehna, med a podle chuti opepřete. Maso důkladně potřete marinádou ze všech stran a dejte ho na noc odpočinout do lednice. Další den pečte 50 minut při 180 stupních. Jako přílohu můžete volit brambory na různé způsoby.

Zázvor se může vyskytovat v různých podobách. Nejpoužívanější bývá čerstvý zázvor. Avšak sušený mletý zázvor, který můžete zakoupit zde, se dá rovněž využít při vaření, pečení, tvorbě polévek a omáček, nebo kořenících směsí. Další podobou jsou zázvorové kostky, které můžete zakoupit zde. Takto zpracovaný zázvor připomíná sušené ovoce a může být rychlým pomocníkem například při žaludeční nevolnosti při jízdě autem, jak bylo již zmíněno výše, anebo může být jen pro chuť, jako každá jiná sušená pochutina.

Pozor na doporučené množství!

Zázvor má spoustu užitečných účinků, které jsou prospěšné lidskému tělu, avšak buďte opatrní s jeho množstvím, protože zázvor díky svým výrazným látkám může ve velkých dávkách a při časté konzumaci škodit. Obecně se doporučuje 2 g na 1 kg hmotnosti člověka, což znamená, že například u 70ti kilové ženy to dělá 140 gramů zázvoru. Taková váha většinou odpovídá malému výrostku, jenž málokdo sní na posezení, nicméně buďte se zázvorem opatrní, ne nadarmo se říká, že všeho moc škodí.

Autor: e-shop Puritas©