Pohanka

Pohanka

Od počátku svého vzniku se věnujeme zpracování tradičních plodin, které byly dříve na našem území hojně pěstovány. Mezi jejich typické představitele patří i pohanka.

Kvalitní pohanková zrna, dodaná našimi farmáři, zpracováváme ve vlastním bio mlýně, kde využíváme velmi šetrnou technologii, aby konečný produkt neztratil své cenné živiny. Například loupání pohanky není prováděno termicky, kdy zrno tmavne, ale mechanicky. Tento způsob loupání je mnohem šetrnější a pohanka zůstává světlá, barvy nazelenalé a narůžovělé.

Na jaře 2014 jsme spustili provoz nového bezlepkovového pohankového mlýna. Jedná se o druhý krok k finalizaci kompletní bezlepkové výroby, který navazuje na spuštění provozu bezlepkové balírny v loňském květnu.

Bezlepkový pohankový mlýn představuje zcela ojedinělý provoz, který v sobě spojuje kvalitu bio a jistotu absence lepku. Tato kombinace je v České republice unikátní.

Bezlepkový pohankový vznikl v dosud nevyužité části bývalé textilní továrny z 19. století, jejíž budovu společnost PRO-BIO, s.r.o. postupně rekonstruuje. Celková investice do bezlepkového projektu spojeného s rekonstrukcí budov a nákupem nových technologií balírny a mlýna si vyžádala téměř 17 mil. Kč.

Otevření nového bezlepkového pohankového mlýna nám nyní umožňuje odděleně zpracovávat bezlepkové plodiny, a proto jsou pohankové produkty z PRO-BIO zcela bezpečné i pro celiaky.

Jejich plný přehled naleznete v našem e-shopu a inspirací na jejich úpravu vám bude sekce recepty.

 

Pohanková sekaná

Pohanka neloupaná je ideální ke klíčení

Proč klíčit?

Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.

Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se  obvykle projeví nepříjemným zápachem.

Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.