NÍZKÝ GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN = HUBNUTÍ?

GLYKEMICKÝ INDEX

    V dnešní době je obezita velice rozšířeným populačním problémem v západním světě, a proto se snažíme hledat způsoby, jak co nejúčinněji, nejrychleji, nejlehčeji zhubnout. Někteří odborníci tvrdí, že ani nekonzumujeme jídla, která by byla nadbytečně kalorická, ale mají spíše vysoký glykemický index. Není však jednoznačně prokázáno, že potraviny s vysokým GI způsobují obezitu. Velice populární názor však zůstává, že nízký glykemický index potravin a celkově nízkokalorické diety jsou klíčem, jak zaručeně zhubnout.

Zkusíme se na tuto problematiku podívat trochu konkrétněji.

     Český diabetolog doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc. popisuje GI neboli Glykemický index jako číselný údaj, jímž se vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi a zároveň dodává, že pro každou potravinu se stanovuje zvlášť.

     „Jakmile sníte nějaké jídlo, začne se v trávicím traktu rozkládat na jednotlivé složky a uvolňovat je do krevního řečiště,“ vysvětluje docent Rudolf Chlup. „Pokud tedy zkonzumujete potravinu sacharidovou, zvedne se vám hladina cukru v krvi, takzvaná glykémie. Slinivka na to zareaguje uvolněním inzulinu, který přebytečný cukr z krve vyplaví a uloží. A vaše tělo dostane opět hlad.“

     V překladu to pak znamená, že pokud konzumuji potraviny s nízkým glykemickým indexem, energie, která se z nich uvolňuje, je pozvolná. Oproti tomu při konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, můžeme mluvit o jejím rychlém doplnění. 

     Dle názoru laika by se proto mohlo zdát, že vysoký glykemický index potraviny byl nevítaný, jelikož nás sice rychle nasytí, ale také je rychle strávíme a nastoupí hlad. V překladu, o co rychleji vystoupáte nahoru, o to strmější bude pád dolů. Což není ideální stav pro hubnutí.

Nic však není tak černobílé! Je potřeba zdravý rozum!

     Vždy je však potřeba si uvědomit jaké potraviny konzumujeme v závislosti na aktivitu, kterou máme. „Před výstupem na Sněžku, tréninkem, či jinou výraznou fyzickou aktivitou, si klidně dejte potravinu s vyšším glykemickým indexem, abyste cukr dostali rychle do krve a měli dostatek energie,“ radí doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc. Naproti tomu k méně namáhavé práci u počítače či k večernímu lenošení u televize zvolte opak – potravinu, které hladinu cukru tolik nezvýší.

Která jídla mají nízký glykemický index?

     Potraviny nelze rozdělit jednoznačně na ty, které mají nízký a naopak vysoký GI. Do hry vstupuje totiž více proměnných a vliv na GI tak může mít zralost potraviny, mění se v závislosti na jejich zpracování apod. Orientačně se lze řídit doporučeními na různých internetových stránkách nebo v příslušných publikacích.

     Obecně lze však tvrdit, že mezi potraviny s nízkým GI řadíme celozrnné výrobky, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, šunku, tmavé pečivo, pstruhy, některé druhy zeleniny a ovoce, ořechy, semínka, luštěniny či houby.

     Oproti tomu mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem řadíme pečivo ze světlé mouky, mléčné čokolády a ostatní sladkosti, světlé těstoviny, instantní potravinové výrobky, cukr, chipsy, limonády, pivo, tvrdý alkohol.

TIP: Někdy méně je více! Určitě není dobré stravovat se pouze potravinami s nízkým nebo vysokým glykemickým indexem a čekat, že si s tím tělo poradí a dál nemusíte dělat nic. Zvolte si vždy variantu, která vám nejvíce vyhovuje a přizpůsobte tomu svou denní aktivitu.

 

Také doporučujeme začít používat místo cukru ,,Jiné slazení" s glykemickým indexem 25 nebo také výborné sirupy se stévií také s glykemickým indexem 25 od Praga driks

 

AKCE

sirup