MOUKA PATŘÍ DO KAŽDÉ KUCHYNĚ, ALE ZKUSTE I JINÉ DRUHY

MOUKA PATŘÍ DO KAŽDÉ KUCHYNĚ, ALE ZKUSTE I JINÉ DRUHY

 

Když se řekne mouka, většina z nás si okamžitě vybaví klasickou pšeničnou, bílou mouku. Tu, která se objevuje snad ve všech tradičních receptech a považujeme ji za jednu ze základních potravin. Zkuste ale opustit tradice a ochutnat třeba mouku rýžovou, mandlovou či pohankovou.

Pro lidi, kteří sami nebo kvůli svému blízkému musí řešit lepek, jsou jiné druhy mouky celkem běžnou záležitostí. Když ale lepek řešit nemusíte, může být pro vás seznámení s novým druhem mouky velmi zajímavé. Nemusí být totiž jen z obilí, ale i ořechů, různých semen a dalších rostlin. Pro nás v Evropě je klasická pšeničná mouka stejně běžná, jako mouka rýžová pro lidi v Asii. Rýžová mouka neobsahuje lepek, je lehce stravitelná a obsahuje vitamíny B, E, PP. A také aminokyseliny, vlákninu a mnoho minerálních látek, včetně mědi, zinku, fosforu a železa. Nejčastěji se používá na zahuštění polévek nebo jako náhrada bílé mouky při pečení a běžném vaření. Skvěle se hodí do palačinek a lívanců, ale i do nepečených moučníků, pro klasické pečení ji bez obav můžete smíchat i s dalším druhem mouky.

Plně nahradit bílou mouku dokáže například mouka špaldová. Špalda je sice nešlechtěná pšenice a obsahuje lepek, je však alergiky velice dobře snášena a organismu dodá vlákninu, vitamíny i minerály. Špaldová mouka má zcela jedinečnou oříškovou příchuť a pro další vylepšení chuti můžete část množství nahradit mandlovou moukou. Ta je skvělá nejen pro pečení, ale oceníte ji i jako surovinu do zmrzlin, koktejlů nebo smoothie. Vyzkoušet se nebojte ani různé kombinace s moukou kukuřičnou, sójovou či pohankovou.

Každá mouka má své  specifické vlastnosti, díky kterým je či není vhodná pro určitý druh pečení nebo zpracování. Na začátku se tak nevyhnete experimentům a budete potřebovat trochu trpělivosti, brzy se však s každým druhem naučíte pracovat a používat ji pro nejlepší výsledek. Velký výběr najdete na stránkách www.puritas.cz včetně tipů na použití různých druhů mouky i receptů. Oblíbené moučníky nebo buchty dostanou najednou nový rozměr chuti a k některým se v jejich klasické podobě už ani nebudete chtít vracet.