Luštěniny mohou chutnat i léčit.

Luštěniny mohou chutnat i léčit

 

Mezi nejvíce diskutovanou skupinou potravin v mé poradně patří právě luštěniny. Poradím vám jak je rychle a chutněpřipravit bez obav z nepříjemných následků v našich střevech a zbytečně dlouhých příprav.

Luštěniny v nás často vyvolávají myšlenky horší stravitelnosti, vedoucí k nadýmání či k bolestem břicha. Také máme představy dlouhé přípravy spojené s namáčením, nebo zafixované bloky vytvořené z hrachových či čočkových kaší s párkem, které všichni známe ze školních jídelen.

Věřte, že takto to být nemusí! Jak na to?

Luštěniny můžete konzumovat denně! Zkuste se oprostit od všech výše zmíněných "strašáků" a začněte postupně do svých jídelníčků luštěninové pokrmy zařazovat. Jak se po nich budete cítit, když dodržíte naše tipy na přípravu, zhodnoťte sami, každopádně vaše tělo bude mít možnost využít živiny, které obnovují a regenerují metabolismus vašeho těla nebo vytvářejí rovnováhu mezi hormony v organismu.

Pravidelná konzumace luštěnin má vliv na:

~      Zamezení rozvoje DIABETU II .Jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která nám kontroluje cukr v krvi

~      ZDRAVÍ TLUSTÉHO STŘEVA Obsahují rezistentní škrob, který odolává strávení v tenkém střevě a působí na zdraví střeva tlustého, kde regeneruje výstelku tlustého střeva a vytváří mastné kyseliny působící proti zánětu či špatným mikroorganismům ve střevě

~      OBEZITU Nízký glykemický index zajistí vyšší sytící schopnost – výborný pomocník při redukčních dietách

~      HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHU Fazole obsahují fytoestrogeny upravující hladinu estrogenu v krvi

~      IMUNITNÍ A NERVOVÝ SYSTÉM Přirozený zdroj zinku a vitaminu skupiny B, Hořčíku, Draslíku… (energie, psychická pohoda, zdravý spánek, podpora imunitního systému, vliv na kvalitu vlasů, nehtů, pokožky).

Mezi nejznámější u nás konzumované luštěniny patří:

Čočka – červená, černá známá pod názvem Belugra, tmavězelená (naše klasika)

Fazole - adzuki (jako léčivo k posílení ledvin, neobsahují puriny), bílé, červené, strakaté

Cizrna – nejvyšší zdroj rostlinných bílkovin z kategorie luštěniny

Sója – vždy v bio kvalitě, kontrola zdroje bez genetické modifikace!!!, konzumace především ve fermentované podobě (např. tempeh)

Co dělat proto, aby nám bylo po luštěninách dobře?

Namáčení - čočka 3 hodiny, fazole 8-12 hodin, sója, cizrna 12 hodin. Do vody přidáme bobkový list, mořskou řasu (Kombu, Nori zelená).

Spaření – 3x spařit vřelou vodou (nemusíme pak namáčet – doporučuji např. u čočky či menších druhů fazolí) ušetříme čas za namáčení.

Vaření – vždy v čisté vodě, NESOLIT!!!, po uvedení do varu sbírat pěnu, když se už nevytváří je možno pro rychlejší přípravu uzavřít i v tlakovém hrnci.

Klíčení – můžeme téměř všechny luštěniny s výjimkou fazole ledvina nebo navy, které i po naklíčení zůstávají nestravitelné.

Při úpravě používat bylinky – saturejka, řasa kombu, majoránka, petrželka, fenykl, anýz, máta, zázvor.

V průběhu dne dodržovat pitný režim z důvodu zvýšeného obsahu vlákniny.

Luštěninový pokrm nekombinovat s živočišnými bílkovinami (vejce, párek, uzené…) !!!

Naopak doporučuji kombinovat s obilovinami a zakápnout na ochucení ume octem.

Tipy, jak luštěniny zařadit do každodenního jídelníčku

V podobě luštěninových pomazánek na celozrnné kváskové pečivo.

Jako součást zeleninového rizota – zde stačí na jednu porci přimíchat 20-30g vařených luštěnin.

zahuštění polévek, omáček (zde je číslo jedna červená čočka, nebo luštěninové mouky).

Zeleninové saláty (vždy kombinace luštěnina, obilovina, zelenina).

Zdravé mlsání – pečená naklíčená cizrna.

Posyp do krémových polévek – naklíčené mungo, zelený hrášek.

Proteinové Smoothie – hrachový či cizrnový protein.

Placky a omelety.

Náš tip: Lahodné žervé z loupaného munga

Loupané mungo fazolky uvaříme ve vodě (tím, že jsou zbaveny slupek, již nemusíme namáčet, doba vaření 20 minut- lze zakoupit loupané v obchodech se zdravou výživou). Po vychladnutí rozmixujeme v poměru 2:1 s kešu oříšky, ochutíme mořskou solí a bylinkami. Víte, že kešu oříšky řadíme také mezi luštěniny?

https://www.puritas.cz/lusteniny/elkou nabídku Luštěnin