Oblíbené pečené kuře ovoněné bylinkovým máslem.
Vytvořte si domácí bylinkové máslo, kterým provoníte pečínku. Nejraději používám čerstvé bylinky z vlastní zahrádky.
- Máslo nechejte patřičnou dobu při pokojové teplotě, aby rozměklo. Libovolné bylinky nasekejte na drobno. Prolisovaný česnek smíchejte se špetkou soli a s bylinkami ho vmíchejte do másla. Můžete použít jakékoli bylinky, ale osobně bych doporučil bazalku, petrželovou nať, šalvěj, rozmarýn a tymián. Pokud není sezóna čerstvých bylinek, u Kulináře můžete také zakoupit připravenou směs 'Bylinkové máslo', kterou jednoduše smícháte s kouskem rozměklého másla.
- Z celého kuřete připravte 4 porce, které následně osolte. Patřičnou část bylinkového másla vetřete pod kůži každé porce.
- Kuře mírně podlijte vpdpu a pečte přikryté v troubě asi 30 minut při teplotě 160 stupňů. Na závěr dopékejte již bez poklice na 200 stupňů. Během dopékání kuře potírejte vzniklou šťávou. Podávejte s bramborami a směsí teplé zeleniny, kterou nesolte, jen na ní nechejte rozpustit na talíři trochu bylinkového másla.
Ingredience
-
celé kuře nebo 4 čtvrtky 1ks
-
máslo 60g
-
česnek 2 stroužky
-
sůl mořská 15g
-
směs bylinek
-
zlatá pečínka