Které potraviny vzájemně posilují svou užitečnost

potraviny

 

Maximálního užitku z potravin dosáhneme, když je kombinujeme tak, aby vzájemně posilovaly svou prospěšnost. Podívejte se na seznam těchto prospěšných spojení doporučených dietologem.

Vejce+ rajčata (vejce + cibule) = věčné mládí

Cibule i rajčata jsou bohaté na selen. Organismus ho dobře vstřebává ve spojení s vitaminem E, jehož bohatým zdrojem je žloutek. Sázená vejce po španělsku spojí dohromady přesně to, co je potřeba.

Vejce + brokolice (vejce + špenát) = život bez menstruačního syndromu a osteoporózy

Vejce jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu D a zelené listy brokolice či špenátu obsahují hodně vápníku. Vitamín D významně podporuje jeho vstřebávání. Krom toho je špenát ještě bohatý na vitamín K, důležitý pro srážlivost krvě a zdravou kostní tkáň. Takže špenát s vejcem nebo italská frittata nejsou rozhodně špatnou volbou.

Čočka + papriky = únava je pryč

Čočka je velmi bohatá na železo, v každých 100g je ho 12 mg. To je víc, než v hovězích játrech.

Vstřebávání železa z čočky významně podpoříme, když do ní přidáme papriky, bohaté na vitamín C. Čočka s rajčaty, paprikami a kouskem klobásy je velmi prospěšný pokrm. 

Rajčata + rostlinný olej = mladistvá pleť a boj proti rakovině

Lykopen je velmi silný antioxidant obsažený v rajčatech. Snižuje škody napáchané na epitelu slunečním zářením. S rostlinnými tuky se lépe vstřebává. Ve spojení s olivovým olejem, jehož užitečnost je dávno známá, je lykopen zázračným prostředkem zdraví. Vůbec nejlepší je spojení rajčat s olivami. Salát je jasná volba.

Špenát + avokádo = skvělý zrak

Lutein a vitamin A obsažené ve špenátu i avokádu jsou pro oči pravým pokladem. Avokádo navíc obsahuje tuky usnadňující vstřebáváním těchto prospěšných látek. Salát, frittáta, slaný koláč.

Slepice +mrkev = silná imunita

Mrkev je bohatým zdrojem vitamínu A, posilujícím nejen náš zrak, ale také odpor kladný organismem různým infekcím. Putování vitamínu A tělem usnadňuje bílkovina slepičího masa. Mrkev i slepičí maso jsou zdrojem řady dalších důležitých, tělu prospěšných látek. Nikoli nadarmo je slepičí polévka odedávna pokládána za lék.

Dušené vepřové + růžičková kapusta = boj s rakovinou

Nejdůležitější prvek obsažený ve vepřovém mase je selen, protirakovinný antioxidant. Ve spojení s růžičkovou kapustou vzrůstá účinnost tohoto minerálu vlivem sulforafanu obsaženého v zelenině. Dušené vepřové v kapustě je zdravé!

Hovězí + červené víno = zdraví i ve vysokém věku

Toto spojení snižuje množství vstřebávaného cholesterolu, což bylo vědecky prokázáno. Stejk zapijte červeným!

Losos + sklenice červeného vína = pryč s depresí

Bílé víno k rybě je nesporně velmi lahodné a harmonující, avšak antioxidanty obsažené v červeném víně ve spojení s omega-3 mastnými kyselinami z lososa jsou bezesporu velmi silná dvojka. Zažene deprese a zlepší výkon mozku.

Jogurt + drcené lněné semínko = skvělé trávení

Probiotikám obsaženým v jogurtu se zvláště daří ve spojení s prebiotiky – rostlinnými vlákny, na které je bohaté právě lněné semínko. Přidejte lžičku do jogurtu.

Oves + jablka (oves + pomerančová šťáva) = zdravé cévy a srdce

Flavonoidy z čerstvého jablka, důležité antioxidanty, ještě zvýrazní zdravý účinek beta-glukanů obsažených například v ovesných vločkách. Společně nás chrání před volnými radikály, brání zánětlivým procesům a snižují hladinu „zlého“ cholesterolu.

Zelený čaj + citrón = prevence rakoviny

Srdeční infarkt i jiná srdečně cévní onemocnění se vyhýbají pravidelným konzumentům zeleného čaje. Ochranný účinek zajišťují katechiny, velmi silné oxidanty, které navíc brání růstu rakovinných buněk. Životnost katechinů v lidském organismu významně zvyšuje čerstvá citronová šťáva. Dáte si šálek?

Jablka + čokoláda (pohanková kaše s cibulkou) = zdraví a radost

Záněty, kardiovaskulární onemocnění, virové a bakteriální infekce. Úspěšně je potlačuje kvercetin, velmi silný antioxidant obsažený v jablcích. Má navíc antialergické účinky, neboť snižuje hladinu histaminu vylučovaného tukovými buňkami. Katechiny obsažené v čokoládě snižují riziko rozvoje aterosklerózy a rakoviny. Podobné účinky (s výjimkou antialergického účinku) má i pohanka ve spojení s cibulkou.

Zdroj: http://www.prokondici.cz/ktere-potraviny-vzajemne-posiluji-svou-uzitecnost/

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.