Kolový ořech - Cola acuminata. Dodá vám energii, zažene únavu

Připravte si svůj povzbuzující nápoj bez přidaných cukrů a aditiv. Dodá vám energii, zažene únavu, zbystří vaše smysly a nastartuje váš metabolismus. Mimochodem, nepřipomíná vám název této rostliny nějaký oblíbený nápoj?

Cola acuminata patří do rodiny Malvaceae. Je považována za silný stimulant. Kolový ořech je používán především pro své povzbuzující účinky, které lze připsat kombinaci látek v něm obsažených – např. kofeinu. Obsahuje kofein cca 3 g/100 g.

Kofein pomáhá zvýšit bdělost, přispívá k navýšení vytrvalostního výkonu, pomáhá zlepšit koncentraci. Kofein přispívá ke zvýšení kapacity odolnosti a ke snížení vnímané námahy při vydávání úsilí při cvičení.

Vlastnosti kofeinu z kolového ořechu ocení lidé v zaměstnání s náročným psychickým, ale i fyzickým vypětím, nebo studenti v dobách náročných zkoušek. Kolový ořech je vhodný při udržování hmotnosti na normální výši.

Zajímavostí je, že kolový ořech býval součástí původní receptury nejznámějšího amerického nápoje Coca Coly. Název nápoje je odvozen od dvou původních složek koky a kolového ořechu. Kolovník sloužil především jako zdroj kofeinu zajišťující stimulační účinky nápoje. V současné době Coca Cola již kolový ořech ani výtažky z koky neobsahuje a kofein a dochucovací složky jsou zajišťovány uměle. Kolový ořech je však nadále používán jako dochucovadlo v potravinářském průmyslu nebo jako stimulant v podobě doplňků stravy. Výjimkou nejsou energetické nápoje které využívají přírodních povzbuzujících vlastností Coly acuminaty.

Obsahuje kofein cca 3 g/100 g. Maximální doporučená denní dávka kofeinu je 200 mg/6 g Coly acuminaty denně.

Nálev vyrobený přelitím vařící vody má tmavě hnědou barvu a vynikající nasládlou, kolu připomínající chuť. Z 50 g lze udělat až 30 povzbuzujících šálků.

Tradiční užití: Tradičně se ořechy žvýkají (jsou však velmi tvrdé), nebo se z 1 až 2 drcených ořechů připravuje nápoj přelitím 300 ml vroucí vody. Poté se nechá 10–15 min. louhovat. Nemusíme cedit, většina prášku se rozpustí a jen malá část se usadí na dně.

Od našeho spokojeného zákazníka jsme obdrželi tip na přípravu: Jednu lžičku zalejeme 250 ml horkého mléka a dosladíme. Vznikne nápoj jemné chuti silně povzbuzující. Taktéž je možné přelít horkou vodou a lehce naředit mlékem, chuť se výrazně zjemní.

Upozornění: Příznaky předávkování jsou podobné kávě, a to neklid a nespavost. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Pro obsah kofeinu není vhodné pro těhotné, kojící ženy a děti. Uchovejte mimo dosah dětí. Uskladnění v chladu zbržďuje degradaci účinných látek.

Cena srovnatelná s kvalitní kávou, účinek diametrální a dlouhodobější!

 

 

Český botanický název: Kola zašpičatělá (nebo kolovník zašpičatělý)
Běžný název: Kola, cola
Latinský název: Cola acuminata
Rozšíření: Afrika, Asie, Jižní Amerika, Severní Amerika

 Rostlina povzbuzující tělo i mysl. Přírodní stimulant. 

Botanický popis rostliny

Kolovník zašpičatělý je hubený strom dosahující výše až 20 metrů. Košatou a mohutnou korunou spíše připomíná kaštan koňský. Listy jsou oválné, na obou stranách kožovité, dlouhé až 20 cm a široké 5-7 cm. Čepel je kadeřavá a vlnovitá, řapík listů bývá dlouhý několik centimetrů. Květy jsou jedno nebo oboupohlavné, bílé, seskupené do hroznovitého květenství. Plodem kolovníku je podlouhlý měchýřek až 20 cm dlouhý. Mladé měchýřky bývají složeny do kulovitého útvaru po pěti a zralé bývají nahnědlé. Vnitřek je nahořklý.

Původ a rozšíření

Dodnes jsou kolová semena používána v některých částech Afriky jako platidlo. Muslimové považují kolová semínka za posvátná a dle toho se také chovají. Kolovník je původem ze střední a západní Afriky, kde jsou jeho domovinou hluboké deštné pralesy. Dnes se cíleně pěstuje v Nigérii, Súdánu a v Americe, kde se pěstování kolovníku nejvíce daří v Mexiku, Jamaice a Brazílii. Nachází se také v jižní Asii a tropických oblastech Indie.

Využití

Semena koly byla marketingově využita již v 19. století, kdy John Pemberton přišel na trh s vínovým nápojem obsahujícím výtažky z koky a kolovníku lesklého. Během let a americké prohibici byla do nápoje přidána soda a vznikl nový nápoj Coca-Cola. Dalším významným milníkem v historii kolovníku byla výroba německé energetické čokolády Scho-ka-kola, která se začala vyrábět v roce 1935 a vyrábí se dodnes.

Největšího významu se kolovník dočkal ve farmaceutickém průmyslu, kde je využíván při výrobě povzbuzujících přípravků (kolové víno, tablety, kapsle,...). V potravinářském průmyslu se používá k výrobě osvěžujících nápojů. V tradiční africké medicíně se vyhledává pro svůj stimulační efekt, při unylosti, ztrátě energie a trudnomyslnosti. V západní Africe se kolovníkové oříšky předepisují při erektilní dysfunkci a při duševních potížích (deprese, úzkost, frustrace,...). Tyto plody se mohou opékat, žvýkat nebo přidávat do různých nápojů jako je čaj, mléko či káva. Stimulační efekt kolovníku se dále vyhledává po celém světě.

Plody obsahují kolem 2-3% kofeinu a dalších přidružených alkaloidů, které podporují účinek kofeinu samotného. Ten má kýžený stimulační efekt, působí jako diuretikum (tzn. že pomáhá tvořit a vylučovat moč, proto je vhodné dodržovat pitný režim) a zvyšuje krátkodobě bdělost a stimuluje nervový systém. Podíl tříslovin se nejvíce podílí na tlumení průjmů a střevních potíží, protože fungují podobně jako dezinfekce.

Pro svůj obsah škrobu je vhodný k utlumení pocitu žízně a mírně povzbuzuje centrální nervový systém. V tradiční africké medicíně se plody kolovníku doporučovaly (a stále doporučují) k tlumení žízně, hladu, bolesti. Je pravdou, že mnoho moderních kombinovaných analgetik obsahuje kofein pro získání zesíleného účinku a zlepšení farmakokinetických vlastností preparátu (nástup účinku, absorpce,...).

Používal se k navrácení ztracené vitality, chutě do života, při únavě jakéhokoliv charakteru a také jako afrodiziakum. Účinné látky kolovníku v popředí s vysokým obsahem kofeinu se ve zmíněné míře a koncentraci sledují pro zvýšený účinek při získávání kontroly nad obezitou a poruchami příjmu potravy. U samotného kofeinu se zdá, že zvyšuje srdeční frekvenci a tím energetické spalování tukových zásob, čímž se v kombinaci (nejlépe s pohybem) může docílit snížení nadváhy nebo zvýšené tělesné hmotnosti.

Účinné látky

Významné účinné látky jsou alkaloidy v popředí s kofeinem, theobrominem a theofylinem. Další účinné látky jsou třísloviny (tanin a další fenolické látky), silice a velké množství škrobu.

Tradiční dávkování

Cola acuminata se na trhu nejvhodněji nalézá a prodává ve formě prášku. Doporučené dávkování se pohybuje v rozmezí 2 - 6 gramů, které se doporučují rozmíchat v nápoji (teplý nebo v pokojové teplotě). Dávkování by se nemělo převyšovat kvůli riziku nespavosti a neklidu. Kvůli vysokému obsahu kofeinu by colu acuminatu neměly požívat těhotné, kojící ani děti.