Jak uchovat vyloupané ořechy

Mixed-Nuts-Deluxe
 

Vlašské ořechy jsou zdravé - obsahují vitamíny B, E, různé minerály - a má je snad každý rád. V kuchyni je při vaření a hlavně pečení různých dobrot snad ani nelze nahradit.

Naše babičky ořechy uchovávaly tak, že je napřed někde v chládku pořádně vysušily a pak je nevyloupané v plátěném pytlíku pověsily na nějaké chladné, větrané místo.

V dnešní době ořechy uchováváme většinou už jinak, jen samotná vyloupaná jádra. Nezabere to tolik místa a nemusíme hlídat, zda nejsou napadeny škůdci či plísní. A taky je to rychlejší a pohodlnější při dalším použití. Nejvíce se to snad pak ocení při pečení vánočního cukroví.

Možností uchovávání vyloupaných ořechových jader je několik:

1. Vysušené ořechy přesypeme do čisté a suché sklenice, pořádně uzavřeme a uložíme do chladna a tmy. Vydrží krátkodobě, jen pár týdnů. Nejdéle vydrží, pokud sklenici uložíte do chladničky. Pozor na dobré uzavření, ořechy rády chytají cizí pachy.

 2. Ořechy zavaříme. Sklenice i víčka musí být naprosto suché, nejlépe nové. Protože ořechy do sebe natahují různé chutě a vůně, mohly by vám pak chutnat třeba po okurkách z loňského roku. Jádra musí být suchá, sklenice pořádně uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce. Necháme je tam 20 minut při teplotě 80 stupňů. Pokud máte ořechy opravdu dobře prosušené, může být čas zavařování i kratší. Jinou variantou je zavařování v mikrovlnné troubě. Sklenice i s víčkem vkládáme asi na dvě minuty při plném výkonu. Já osobně preferuji zavařovací hrnec, v mikrovlnce se mi zdálo, že ořechy přece jenom trochu změnily chuť. Dobře zavařené ořechy nám vydrží nejméně jeden rok.

 3. Zamražování ořechů. Nejednodušší a taky si jádra nejlépe uchovávají chuť. Vyloupané ořechy nasypeme do mikroténového sáčku nebo krabičky, pořádně uzavřeme a mrazíme. Opět pozor na dobré uzavření obalu, aby jádra nechytla vůni od ostatních mražených potravin. V mrazničce vydrží několik let, jen si podle potřeby vždy odsypete potřebné množství. Nemusíte čekat na rozmražení, můžete jádra mlít či sekat ihned po vytažení z mrazničky. Můžete zamrazit i mleté ořechy, ale tady je doba uchování kratší, nejvíce tak půl roku. Ořechy obsahují hodně tuku, mohly by vám proto i přes uchování v mražáku žluknout.

 4. Ořechy v medu. Tohle už není klasické uchovávání, ale spíše je to už výroba mlsku. Vybereme do sklenice půlky či čtvrtky jader, můžeme je předem mírně na sucho opražit, budou mít výraznější chuť. Med nahřejeme ve vodní lázni a pak jím ořechy zalijeme. Necháme stát tak 24 hodin. Používáme buď samostatně jako zdravý mls, nebo do ovocných salátů, ovesné kaše a podobně.

 Ať při skladování ořechů vyzkoušíte cokoliv, sami brzy přijdete na to co, zrovna vám vyhovuje nejlépe. 

Autor: e-shop Puritas©