Jak podpořit jaterní funkce stravou

játro

Játra patří mezi nejvýznamnější a nejsilnější orgán s mnohostrannými funkcemi v našem těle. Hrají významnou roli při všech metabolických procesech a můžeme je nazvat laboratoří lidského těla

. Mezi nejdůležitější její funkce patří:

·       Ukládání energie - z jídla tvoří glykogen (škrob) jako záložní složku energie

·       Produkce energie – z aminokyselin a tuků vyrábějí energii glykolýzou

·       Výměna bílkovin – umí odbourávat a syntetizovat aminokyseliny– stavební kameny buněk

·       Detoxikace – jedy, močovinu mění tak, aby byly rozpustné ve vodě a byly odvedeny žlučí a následně močí přes ledviny ven z těla

K udržení zdraví jater je dobré si zapamatovat, že játra mají rády střídmost ve všech směrech. Játra totiž onemocní, kdykoli je všeho moc: jídla, tuku, alkoholu, drog, stresu, léků…..

K regeneraci jaterní tkáně nám pomůže:

·       strava

·       bylinky (Jaterní čaj Serafin, tinktura z pupenů Ostropestřec mariánský)

·       pitný režim zvýšený o neperlivou vodu

·       odpočinek

·       eliminace stres

Ze stravy je potřeba vyloučit:

·       všechny tučné uzeniny a salámy

·       tučné, uzené a vepřové maso a polévky z nich

·       smažená jídla

·       čerstvé (teplé) pečivo z bílé mouky, rozpékané pečivo

·       všechny druhy kyselin jako ocet, mošt, džus

·       ovoce- citrusy - citrony, pomeranče, grapefruity, jahody, černý rybíz, syrová jablka

·       zelenina - česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, okurka – z důvodu nadýmání

·       vejce včetně tatarky a majonézy, bílek je povolen

·       zrnková káva, černý čaj

·       čokoláda, kakao

·       včelí med

·       rybí a masové konzervy

·       luštěniny-hrách, fazole, čočka - z důvodu nadýmání (při správné přípravě možno v malé míře)

·       alkohol

·       dochucovadla, glutamáty

Vhodné potraviny:

·       libové bílé maso, ryby – vše z volného chovu

·       dušená šunka nejvyšší jakosti - omezeně

·       tuk – olej olivový, kokosový, lněný (omezeně) doporučuji upravovat více dušením, či vařením

·       zakysané mléčné výrobky, kysaná smetana

·       neostré koření – bazalka, tymián, petržel, pažitka, bobkový list

·       ovoce- kompoty – zejména z jablka (nedoslazované)

·       zelenina – kořenová (mrkev, petržel, celer), brokolice, čínské zelí,

·       bylinný čaj – Játra Serafin 3-4x denně pít po doušcích, neperlivá voda

·       pečivo žitné bez semínek, kváskové – 3-4 den od upečení (musí být ukončený kvasný proces)

·       přílohy: brambory, rýže, kroupy, quinoa, pohanka, kuskus, těstoviny

Kdy je potřeba volit jaterní dietu?

·       při akutních onemocněních - mononukleóza, infekční žloutenka, chronické jaterní záněty, cirhóza jater

·       při chronických potížích – ekzémy, lupénka, steatóze (ztučnění)jater, zvýšené hladině homocysteinu i obecně krevních tuků včetně cholesterolu, cukrovka

·       při chemoterapii či intoxikaci organismu

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin