Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé!

Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé

 

Jahody dozrávají jako o závod a nabízí nám vodopád ozdravných vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte je syrové, ale i v podobě výrorné zmrzliny.

Jahody obsahují zdraví prospěšné látky:

v  Vitaminy C, A, E a B

v  Minerální látky – draslík, zinek, hořčík, vápník

v  Lehce stravitelná vláknina

v  Z 90% voda.

Účinky jahod na zdraví:

v  antioxidant

v  podporují krevní oběh

v  působí proti vzniku ledvinových i žlučových kamenů

v  zvyšují imunitu

v  čistí střevo

v  mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky.

Pro svou chuť byly jahody vždy považovány za královské ovoce či ovoce lásky, protože zinek obsažený v jahodových semínkách zvyšuje u mužů i u žen sexuální chutě. Jahody nemyjte pod tekoucí vodou, raději je krátce ponořte do mísy s vodou a nechte okapat, zachovají si tak nezaměnitelnou sladkou vůni, kterou tak rádi využívají i výrobci žvýkaček či kosmetiky.

Jahody já osobně miluji konzumovat za syrova, v podobě pyré na knedlíky, ve Smoothie, jako výbornou jahodovou zmrzlinu nebo jen tak.

V Česku však nesmíme zapomenout ani na velmi oblíbenou jahodovou marmeládu, vyzkoušejte variace s citronovou kúrou či mátou, na jahodovou bublaninu, která vždy probudí velmi milou vzpomínku na moji babičku. Povedené jsou také slané variace - jahodové pyré jako dip k sýrům či grilovanému masu.

Náš TIP

Domácí jahodová zmrzlina

Ingredience: 
1kg jahod
200g datlové pasty
80g čokolády 70%
2PL syrových jahel či bílé rýže
¼ ČL vanikového prášku
7 větších lístků meduňky
Šťáva z ½ citronu


Jahody očistíme a ½ množství rozmixujeme s datlovou pastou, meduňkou a uvařenými jáhlami na pyré. Doporučuji datlovou pastu zn. Bombus, je krásně měkká a lehce se s ní pracuje. Zbytek jahod rozpučíme tak, ať nám zůstanou kousky jahod, čokoládu nasekáme, vše přidáme k pyré a dochutíme citronem a vanilkou. Nalejeme do připravené mrazící nádoby a dáme do mrazáku, kde necháme hodinu v klidu. Vytáhneme, prošleháme metličkou ať rozbijeme zamrzající vodu, a dáme opět mrazit. Vše opakujeme celkem 3x. Po 4 hodinách můžeme servírovat.
Tip: Vyzkoušejte posypat kakaovými boby obalovanými v kokosovém cukru, čeká Vás hotová chuťová exploze.