Jáhly: starobylý původ, moderní výživa

jahly

 

Jáhly jsou schopny pomoci napravit mnohé z toho, co nesprávnou výživou pokazí člověk. Jsou také pomocníkem při mnoha onemocněních vyžadujících určitý typ stravy. Tato vysoce výživná, přirozeně bezlepková potravina se získává odstraněním slupky semenprosa setého.

Proso je jednou z nejstarších kulturních plodin. Ve starších dobách patřily jáhly nejen v našich zemích k základu jídelníčku. Upravovaly se naslano i nasladko a pokrmy z nich patřily stejně tak na všední, jako na sváteční stůl. Postupně však byly vytlačeny bramborami, rýží, těstovinami a jinými potravinami. Žádná z těchto náhrad však nenabízí ani polovinu výživových hodnot, které mají jáhly , o zdravotní prospěšnosti nemluvě:

BIO jáhly můžete koupit zde: https://www.puritas.cz/obilniny/bio-jahly-500g/

Ve 100 g je obsaženo:

1514 kJ
11 g bílkovin
73 g sacharidů
4 g tuku
8,5 g vlákniny

Obsahují hořčík, draslík, fosfor, mangan, křemík, měď, železo a zinek, vitamínyB1 a B2. Vyšší množství sacharidů kompenzuje bohatě obsažená vláknina: snižuje celkový glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.

Významným antioxidantem je křemík. Ovlivňuje růst a kvalitu zubů, nehtů a vlasů, příznivě působí na pružnost pokožky a na svalovou tkáň. Má protizánětlivé účinky, podporuje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a blahodárně působí při osteoporóze.

Vyšší obsah železa předurčuje jáhly anemickým pacientům.
Rovněž při průjmu jsou jáhly doporučovány. Doporučovány jsou do šetřících diet, protože mají blahodárný vliv na celý trávicí systém, zejména na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Zároveň jsou jemně působícím diuretikem – pomáhají z těla odvádět ledvinami vodu.

Fosfor, mangan a hořčík jsou neocenitelné pro svůj pozitivní vliv na kosterní,svalovou a srdeční soustavu. Je známo, že pravidelná konzumace jahel posiluje zrak. Při vaření se z jahel nevylučuje sliz, nezatěžují tedy nijak dýchací cesty.

Odvar z neloupaného prosa býval používán jako účinný zahřívací, pocení vyvolávající prostředek.

Proso nepatří k obilovinám, je to travina. Jáhly jsou její vyloupaná semínka. V těle se nechovají kysele, jako většina obilovin, ale zásaditě. To je další jejich velký přínos, protoženapomáhají zachování acidobazické rovnováhy organismu. Pro ty, kdo trpí nakvasinková onemocnění velmi dobrá zpráva.

Stejně jako většina ostatních nerafinovaných obilovin a trav je proso dobré pro prevencia léčbu cukrovky druhého typu, protože pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Úprava pokrmů z jahel je jednoduchá a jejích množství a variace téměř nekonečné. Před použitím je dobré na sítu dvakrát či třikrát přelít jaáhly vařící vodou pro odstranění případného nahořklého nádechu. K vlastnímu vaření postačí 10-15 minut. Objem vody je zhruba dvojnásobný proti objemu jahel. Kombinovat je můžeme s řadou potravin, vyrobíme z nich kaše i drobné zákusky nebo dokonce bábovku, ochutit je můžeme všemožným kořením, česnekem i smaženou cibulkou. Svou úpravu a oblíbenou chuť si jistě najde každý.

Zdroj: http://www.prokondici.cz/jahly-starobyly-puvod-moderni-vyziva/