Dárky vlastnoručně vyrobené

Také si myslíte, že nejlepší dárek je ten, který člověk sám vytvoří? Pokud ano, pak už nemusíte hledat nic jiného. Tady najdete tipy na dárky jednoduché, avšak milé a užitečné. K Vánocům, k narozeninám nebo jen tak.

Karobela

  • Den předem namočte 200 g lískových ořechů, vodu pak vylijte.
  • Ořechy rozmixujte do požadované konzistence spolu s 60 g kokosového tuku, 80 g agávového sirupu a 15 g karobového prášku. Ve směsi mohou zůstat kousky ořechů.
  • Pokud je krém příliš hustý, přidejte vodu. 
  • Podle libosti můžete přidat rozinky, datle, trochu vanilky…

TRVANLIVOST: V lednici 3 týdny

2014_DSC_6850

Kokosový peeling

  • Ohřejte 5 lžic kokosového tuku (jen tolik, aby byl tekutý), přidejte 3 lžíce mandlového oleje a vmíchejte 10 lžic třtinového cukru. Můžete přidat i éterický olej – např. levandulový, pomerančový (10–30 kapek).
  • Nechte ztuhnout v kastrůlku, promíchejte a naplňte do skleničky. 
  • Cukr můžete použít hrubý i jemný. Ten druhý vytvoří krásně jemnou konzistenci, která ale stále bude fungovat jako peeling. Cukr nebo jeho část můžete nahradit mletým kokosem nebo namletými mandlemi.

TRVANLIVOST: Několik měsíců (s mletými mandlemi méně)

2014_DSC_6975

Směs na koláč

  • Do sklenice vrstvěte na sebe v libovolném pořadí tyto ingredience: 140 g ovesných vloček, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky jemně mleté, 100 g mandlí, 100 g rozinek.
  • Postup (vepište na zadní stranu jmenovky): 
    RECEPT NA KOLÁČ
    Ke směsi přidejte 40 ml slunečnicového oleje a 60 ml agávového sirupu, rozmixujte na drobenku. 2/3 směsi upěchujte do koláčové formy, poklaďte jablky nebo libovolným ovocem a zasypte zbytkem směsi. Pečte 40 minut při 170 °C. Nechte uležet do druhého dne, tak je nejlepší.

TRVANLIVOST: Několik měsíců

2014_DSC_6787

Vanilkový cukr

  • Příprava nemůže být jednodušší. Pravou vanilku v prášku (od Sonnentoru nebo Biovegan) přidejte do misky k třtinovému cukru (světlému nebo tmavému, jak komu vyhovuje). Vanilku dávkujte podle toho, jak hodně vanilkový má cukr být, v každém případě stačí velmi málo – na 1 skleničku dejte na špičku nože.

TRVANLIVOST: Několik měsíců

2014_DSC_6786

Barevná ochucená sůl

  • Vděčný a snadno připravený dárek. Můžete vrstvit sůl nerafinovanou mořskou, himálajskou bílou i růžovou, sůl smíchanou s libovolnými druhy koření nebo šálek soli rozmixujte se lžickou hořčice a trochou kůry z biocitronu, rozprostřete na pečicí papír a u topení sušte asi dva dny, občas promíchejte a rozdrolte hrudky.

TRVANLIVOST: Několik měsíců 

2014_DSC_6973

Tapenáda ze sušených rajčat

  • 100 g sušených rajčat namočte na 30 minut do horké vody, vodu slijte, rajčata rozmixujte s 50 g opražené slunečnice, 150 ml olivového oleje, hrstí čerstvé bazalky (nebo lžící sušené bazalky či provensálského koření). Hodí se do těstovin, na pečivo, jako součást pomazánek.

TRVANLIVOST: V lednici 3 týdny

2014_DSC_6853

Domácí bonboniéra

  • Goji kuličky – 100 g goji (kustovnice čínské) smíchejte se 100 g rozinek, 50 g mandlí, 20 g dýňového semínka, 1 lžící kokosového tuku a 1 lžičkou kůry z biocitronu. Rozmixujte a vytvarujte kuličky. 
  • Karobové kuličky – 100 g kešu, 50 g sušených meruněk, 60 g datlí, 40 g loupaného konopného semínka, 1 lžičku kůry z biopomeranče, 2 lžíce štávy z biopomeranče, 2 lžíce kokosového tuku a 2 lžíce karobového prášku rozmixujte, tvarujte kuličky. Obalujte v karobu nebo kokosu.

TRVANLIVOST: V lednici 2 týdny. Kuličky vyndejte z lednice a zabalte na poslední chvíli, aby zůstaly tuhé.

2014_DSC_6790