Cukr a jeho druhy

Sugar-Variety-Main

 

Cukr. Potkáváme se s ním každý den, tvoří nezbytnou součást našeho jídelníčku. Polovina z nás si bez něho nedokáže život představit, další polovina se ho snaží ze všeho nejvíce omezit a buď se přiblížit jeho zdravé podobě nebo ho něčím přírodním nahradit. Rozdíl mezi cukrem bílým a hnědým je vidět na první pohled, ale obsahové rozdílnosti už tak známé nejsou stejně tak jako to, že existuje celá řada druhů, a ne pouze ten bílý a hnědý.

Cukr bílý

Základní cukr, který je vyráběn z cukrové řepy a prochází chemickým procesem, aby byl zbaven všech nezbytných látek a dosáhl dokonalé bělosti. Bělost může evokovat čistotu, ale naopak právě ta je důvodem, proč cukr při procesu ztrácí všechny minerály a vitamíny. Tím, že je cukrová třtina při výrobě perfektně očištěna, získává právě bílou barvu.

Hnědý řepný cukr

Tento cukr se také vyrábí z cukrové třtiny a pouze u něho nedochází k tak dokonalému čištění jako v případě bílého cukru. Hnědý řepný cukr si často pleteme se třtinovým cukrem, ale ve skutečnosti tyto dva druhy cukrů mají pramálo společného. Hnědý cukr pochází z české cukrové řepy, v obchodech bývá dražší a měl by správně obsahovat nějaké vitamíny a minerální látky, avšak ne vždy to bývá pravidlem. Podívejte si vždy na popis na etiketě, občas na ní můžete narazit, že hnědý cukr bývá přibarvován karamelovým barvivem.

Třtinový cukr

Třtinový cukr je neznámějším druhem z takzvaných neřepných cukrů. Je vyroben z cukrové třtiny, což mu dodává charakteristickou barvu, kterou můžete u určitých druhů vídat od zlatavé až po tmavě hnědou, ale tento druh cukru nevyniká pouze barvou, ale také jemnou karamelovou chutí, která je mezi cukry specifická. Nejdůležitějším rozdílem je však u třtinového cukru obsah melasy.

A co je to melasa?

Melasa je odpadní látka, která vzniká při výrobě třtinového cukru. Obsah melasy v cukru ovlivňuje jeho barvu a chuť. Čím více melasy, tím tmavší barva a výraznější chuť. Ale tím také zdravější druh cukru, protože melasa obsahuje vysokou koncentraci vitamínů a minerálních látek. Melasa může být využita také jako samostatný výtažek z cukru. BIO třtinovou melasu můžete zakoupit pod tímto odkazem.

Třtinový cukr se tedy dělí do několika kategorií podle obsahu melasy a je nutno říct, že čím více melasy, tím se cukr své původní definici čím dál víc vzdaluje. Třtinový melasový cukr má výraznou lékořicovou chuť, která může zajímavým způsobem ochutit jablkové koláče, nakládané maso nebo různé omáčky. Jeho chuť není pro každého, ale jak se říká, co někteří nenávidí, jiní milují. Zkusit by se mělo vše, protože pokud vám melasový cukr zachutná, budete schopni využívat cukr v jeho nejzdravější podobě. Třtinový melasový cukr můžete zakoupit pod tímto odkazem.

Pokud by vám chuť melasového cukru nevyhovovala, můžete sáhnout po jeho jemnější variantě. Třtinový cukr muscovado obsahuje rovněž vysoké procento melasy v porovnání s klasickými řepnými cukry ale zase o dost méně než cukr melasový. Je to taková zlatá střední cesta. Občas se mu říká cukr vlhký a díky podílu melasy obsahuje malé jemné krystalky. Není tedy úplně sypký, ale hodí se na všechno jako klasický bílý cukr. Třtinový cukr muscovado můžete zakoupit pod tímto odkazem.

Mezi další druh třtinového cukru patří cukr demerrara. Tento cukr se pěstuje na ostrově Maritius ze třtinové šťávy a rovněž neprochází žádným procesem chemické úpravy. Obsahuje vysoké procento melasy, ale zároveň nejnižší ze všech výše zmíněných třtinových cukrů. Jeho chuť je karamelová, občas může připomínat med. Tento druh cukru můžete zakoupit pod tímto odkazem.

Jak vidíte, třtinových cukrů existuje velké množství a rozdíly jsou mezi nimi znatelné, proto se vše vyplatí ozkoušet a nalézt si takový cukr, který vám bude vyhovovat ze všeho nejvíce.

Palmový cukr

Jak už název napovídá, tento cukr se získává z palem. Mívá méně kalorií než ostatní cukry a vysoký obsah palmové melasy stejně tak jako spoustu vitamínů a minerálních látek. Palmový cukr má karamelovou chuť a bývá dražší než ostatní cukry. Zakoupit ho můžete pod tímto odkazem.

Existuje opravdu spoustu možností, jak sladit jídla a nápoje, od sypkých různě barevných cukrů až po melasy a tekutá sladidla, mezi které patří z nejznámějších med nebo javorový sirup, ale řadí se tam také další sirupy, které můžete najít na této stránce. Ačkoli rozhodně existují možnosti zvolit si více zdravý cukr neochuzený o minerální látky a vitamíny, stále je důležité myslet na to, že cukr je zkrátka cukr a žádný sebelepší druh s jakýmkoli podílem melasy vám nezajistí, že se po něm nebude tloustnout. To však neznamená, že nemůžete otestovat různé exotické druhy a svá jídla pozvednout na jinou úroveň s vědomím, že používáte přírodní sladidla.

Autor: e-shop Puritas©