Co dokáže zázvor? Více, než si myslíte!

Je to tady. Nastává období nejrůznějších viróz a infekcí, kdy se obracíme k přírodním prostředkům, ať už preventivně, nebo když už nás nějaké to nachlazení začíná trápit.

Mezi velmi účinné přírodní prostředky na tyto obtíže patří ZÁZVOR – přesněji oddenek zázvorníku lékařského.

Zázvor se stal běžnou součástí většiny moderních domácností, ať už v kuchyni jako koření, nebo pro jeho léčivé účinky.

Jeho užívání však sahá daleko do minulosti, do doby před naším letopočtem. Už v této době byl známý jeho léčivý efekt. Používal se k mírnění nevolností i k podpoře trávení. Proto se hojně užíval jako koření.

Dnešní moderní výzkumy prokazují, že zázvor vykazuje celé spektrum účinků – antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické.

Úspěšně se používá v prevenci nevolnosti, zvracení a při kinetózách. Mírní nachlazení a dráždivý kašel. Podporuje trávení, zvyšuje slinění a vylučování žaludečních šťáv. Pomáhá při trávicích obtížích a zvyšuje chuť k jídlu.  Má rovněž významný vliv na kardiovaskulární systém. Bylo prokázáno, že zázvorník je vhodným prostředkem při hypoglykémii, hypotenzi i hypertenzi a kardiovaskulárních onemocněních.

K přípravě čaje stačí opravdu malý kousek. Kořen vám navíc v lednici vydrží skutečně dlouho. Sušením se chuť zázvoru ještě více znásobí. Říká se, že jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá velké polévkové lžíci čerstvé zázvorové dužiny. Se sušeným zázvorem proto nakládejte opatrně.

Zkuste si připravit třeba zázvorový čaj z čerstvého zázvoru. K jeho přípravě použijte malý kousek zázvorového kořene, který oloupete, dužinu nastrouháte najemno a zalijete vroucí vodou (případně necháte přejít varem). Silnou zázvorovou chuť nápoje můžete zjemnit třeba lžičkou medu.

Také v naší nabídce najdete široký výběr zázvorových čajů, které Vás dokážou velmi příjemně zahřát.