Cibule v boji proti chřipce a nachlazení

onions_clipped_rev_5

 

Po nádherném a příjemném babím létě podzim udeřil v plné síle. Dny jsou chladné a sychravé a přímo vybízejí k tomu strávit čas v posteli s dobrou knížkou a šálkem horkého čaje nebo čokolády. Bohužel tato představa je pro valnou většinu z nás pouhou utopií a realita je skutečně jiná.

Realita podzimních dní

Díky chladnému a vlhkému počasí se plní ordinace lékařů pacienty, kteří v tuto dobu nedají bez dostatečné zásoby papírových kapesníků ani ránu. Stěny čekáren doslova rezonují pronikavým kašlem všemožného druhu a na čelech mnohých se objevují krůpěje potu z nastupující horečky. Ano, toto je skutečný obrázek přicházejícího podzimu.

Účinná pomoc nejen z lékárny

Pokud nás postihne nějaká ta podzimní viróza, důvěru vkládáme do běžně dostupných léků, které nám jsou nabízeny v lékárnách, a bohužel zde také necháváme nemalý finanční obnos. Samozřejmě že někdy bez předepsaných léků neobejdeme, jindy prostě ten nejúčinnější lék máme schovaný přímo v kuchyni a ani o tom nevíme. Jedním z těchto pomocníků je cibule, jejíž štiplavou chuť ocení nejen správný gurmán, ale i ten, který se momentálně potýká s neduhy, které nám období četných nachlazení přináší.

Cibule jako domácí lékař

Při nachlazení a chřipce často dochází k velké produkci hlenu v horních i dolních cestách dýchacích. Proto je vhodné konzumovat takové potraviny a potravinové doplňky, které tvorbu hlenu zmírňují. Právě zde cibule nachází své uplatnění a právem je označována jako přírodní antibiotikum. Cibule úspěšně bojuje s množícími se bakteriemi a oslabenému tělu dodává dostatek vitaminu C a B potřebných pro posílení obranyschopnosti organismu a správné fungování nervového systému. Jak ale cibuli užívat, aby efekt léčby byl co možná nejlepší?

Cibulový sirup s medem

Mezi jednu z nejúčinnějších babských rad patří takzvaný cibulový sirup, jeho příprava je rychlá a snadná a výsledek je opravdu zaručený.

Recept na přípravu

  • 2 větší cibule
  • Med

Cibuli nakrájíme nadrobno a promícháme se dvěma lžícemi medu. Takto vzniklou směs upěchujeme do zavařovací sklenice a uzavřeme. Asi po třech hodinách začne cibule pouště šťávu, kterou užíváme jako sirup několikrát denně. Sklenici skladujeme v lednici, kde vydrží asi čtrnáct dní.

Autor: e-shop Puritas©