Čerstvé klíčky jako silný zdroj energie. Zkuste to s námi!

Čerstvé klíčky jako silný zdroj energie. Zkuste to s námi

 

Málo práce, hodně muziky nám zajistí naklíčení semen, obilovin či luštěnin. Čerstvé klíčky jsou nejen chuťově dobré, ale i vhodné při řešení některých zdravotních potíží např. cévních, srdečních, při cukrovce. Je to rychlý zdroj vitamínů, minerálů a enzymů.

Pokud naklíčené plodiny konzumujeme syrové, dokáží lidské tělo natolik chytře harmonizovat tak, že hubený člověk po nich přibere a obézní naopak zhubne, to je síla klíčení. Naklíčené plodiny jsou vynikajícím zdrojem energie pro dospívající mládež, starší lidi nebo při rekonvalescenci.

Na jaře všechno klíčí a pučí, tak proč toho nevyužít i pro naše zdraví?

Klíčené potraviny mají pro zdraví člověka takový nesmírný význam hlavně proto, že obsahují množství enzymů, tolik potřebných, pro jednotlivé metabolické pochody v těle. Např. výhonky řeřichy jsou výborné použít při detoxikaci organismu, obsahují minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, železo, také vitamín C. Řeřicha dodává našemu tělu účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu.

Jaký je správný klíčící postup, aby nám semena nezplesnivěla?

Nejprve luštěniny či obiloviny namočíme tak, že jsou celá dostatečně ponořená ve vodě, v průběhu dne 2x propláchneme a vodu vyměníme.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a dáme do klíčících misek.

Pokud misky nemáme, vůbec nevadí, můžeme použití PET láhev, či zavařovací sklenici, kde do víčka (u PET láhve do dna) uděláme dostatečně velké dírky a dovnitř nasypeme požadovanou plodinu. Necháme na okně na světle s běžnou pokojovou teplotou. V průběhu dne 2-3x nezapomeneme propláchnout a za několik dní máme hotovo a krásně naklíčeno. Naklíčené plodiny uchováme v lednici 2-3 dny. Dobu potřebnou k namáčení či klíčení najdete níže v přiložené tabulce.

Na co si dát pozor?

Plodiny nesmí být loupané, a chemicky ošetřené či určené pro výsev na pole. Klíčíme vždy suroviny určené pro přímou spotřebu.

Klíčení řeřichy a jiných malých semen.

Při klíčení malých zrníček použijeme vatu, kterou namočíme a zrníčka na ni nasypeme. Uložíme do sáčku (který úplně neuzavřeme, aby tam šel vzduch) a dáme na okno. Druhý den se semena obalí rosolem, a následně po uchycení kořínků se začne vztyčovat tenká rostlinka. V tuto dobu sáček již nepotřebujeme, ale klíčky necháme stále na okně, kde je nejvíce světla a doléváme opatrně vodu. Kolem 10 dne je řeřicha vzrostlá, plna energetického chlorofylu a vitamínu C, tudíž můžeme začít stříhat a konzumovat.

Jak použít klíčky v kuchyni?

Klíčky luštěnin, obilovin či semen můžeme jíst syrové např. na chleba, do polévky či pomazánky. Získáme tak z nich maximum živin.

Naklíčené luštěniny můžeme i uvařit, ale mějme na paměti, že vařením obsah tolik potřebných enzymů snížíme. U mě vévodí naklíčené mungo fazolky, které mají bez tepelné úpravy úžasnou jemnou chuť připomínající zelený hrášek a posypu si ho třeba na chleba s máslem.

Naklíčené obiloviny jsou výborné přidat do kaší, nebo jen tak s jablíčkem či mrkví a medem, v různých jiných salátech či polévkách. Zase u polévek mysleme na teplotu a přidejte až na talíř!

Řeřichu přidáváme do pomazánek, do omáček nebo jako jakoukoli přízdobu jídla.

Semínka k naklíčení koupíte zde

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin