3× quinoa bowl

 

Kouzlo quinoy je v jejím univerzálním užití. Podívejte se pro inspiraci na naše tři misky. Poskládané jsou vždy stejně – quinoa, rostlinný protein, zálivka a čerstvá či opečená zelenina. Ale můžete libovolně experimentovat a vymýšlet vlastní kombinace. Vždy dosáhnete plnohodnotného hlavního chodu.

Miska 1
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 250 g tofu natural
• 150 g žampionů
• 1 cibule
• 2 lžíce oleje
• 1 lžíce sójové omáčky tamari

Citronová miso zálivka
• 2 lžíce světlého shiro misa
• 2 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce kokosového sirupu
• 2 lžíce oleje

1. Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
2. Žampiony a cibuli nakrájejte a opečte na rozehřátém oleji. Přidejte tofu nakrájené na kostičky, krátce promíchejte a vmíchejte sójovou omáčku.
3. Připravte si zálivku – miso, citronovou šťávu a sirup vyšlehejte metličkou a poté pomalu vmíchejte olej.
4. Do misky dejte uvařenou quinou, opečené tofu se žampiony a přidejte zeleninu.
5. Tato miska je výborná s pečenou brokolicí a sezamem. Brokolici rozdělte na
růžičky, pokapejte olejem a pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 7 minut.
Sezam opražte nasucho v pánvi.

Miska 2
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 250 g uzeného tofu
• 1 lžíce škrobu
• 2 lžíce oleje
• půl lžičky soli (na tofu)

Tamari zálivka
• 4 lžíce sójové omáčky tamari
• 3 lžíce kokosového sirupu
• 2 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce oleje

1. Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
2. Uzené tofu nakrájejte na kostičky, dejte do misky, osolte a obalte ve škrobu. Na rozehřátém oleji opečte z obou stran dokřupava.
3. Připravte si zálivku – tamari, sirup a citronovou šťávu promícheje a pomalu zašlehejte olej.
4. Do misky dejte uvařenou quinou, opečené tofu a přidejte zeleninu.
5. Tato miska je výborná se zelným salátem. Zelí nakrájejte a přidejte trochu nastrouhané mrkve. Dochuťte solí, octem, pepřem, trochou cukru a nechte změknout.


Miska 3
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 190 g uzeného tempehu
• 2 lžíce oleje

Arašídová zálivka
• 2 lžíce arašídového másla
• 2 lžíce sójové omáčky tamari
• 2 lžíce kokosového sirupu
• 1 lžíce citronové šťávy
• voda


1. Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
2. Tempeh nakrájejte na malé nugetky a krátce opečte na oleji.
3. Připravte si zálivku – arašídové máslo, tamari, sirup a citronovou šťávu dejte do misky a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte vodu, aby vznikla tekutá omáčka. 
4. Do misky dejte uvařenou quinou, opečený tempeh a přidejte zeleninu.
5. Tato miska je výborná s mladým hráškem a pečenou dýní. Dýni nakrájejte na kostičky a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Hrášek spařte vroucí vodou.