2 recepty a spousta tipů na zdravé džemy

 

 

Pojďte s námi vyzkoušet skvělé a zdravé zavařování s chia nebo s rostlinnou želatinou agar-agar.

Džem s chia semínky
chia semínka obsahují rozpustnou vlákninu, které způsobí, že semínka po namočení vytvoří oko sebe gelovou hmotu
chia gel se hodí pro své vlastnosti při přípravě džemů, ale také z výživového hlediska je důležitý – rozpustná vláknina slouží ve střevě jako potrava pro prospěšné bakterie
chia je také potravou pro náš mozek – obsahuje totiž velké množství omega 3 mastných kyselin

 

Borůvkový džem s chia a rozinkami
4 skleničky, 30 minut

500 g borůvek • 100 g rozinek • 4 lžíce semínek chia

1. Borůvky podlijte malým množstvím vody a 5 minut duste.
2. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte 30 minut bobtnat. Slijte a rozmixujte.
3. Smíchejte borůvky s rozmixovanými rozinkami a chia. Pokud jsou borůvky kyselejší, přislaďte sirupem – hodí se datlový.
4. Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.

 

Džem s agarem
agar je veganská želatina, která se vyrábí z mořských řas – funguje stejně dobře jako živočišná želatina a nemá žádný zápach
hodí se na výrobu džemů, dortů, želé, aspiků, krémů, panna cotty

 

Jahodový džem s agávovým sirupem a agarem
6 menších skleniček, 30 minut

1 kg jahod • 1 tyčinka agar-agaru • 100 ml agávového sirupu (nebo víc podle chuti)

1. Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte na větší kousky, stačí na čtvrtky. Podlijte malým množstvím vody a 15 minut rozvařujte.
2. Do druhého kastrolu dejte 250 ml vody, sirup, agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Smíchejte s jahodami.
3. Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.
Tip: Sirup můžete nahradit jablečným koncentrátem.

 

Jak na agar

Návod jak připravit želatinu z agaru vloček nebo agaru tyčinek najdete na obalu.
Ve formě vloček jej nemusíte dopředu namáčet, stačí povařit ve vodě. Vznikne želatina, která funguje naprosto spolehlivě. Ale pokud chcete vytvořit obzvlášť hladký krém, je dobré vločky alespoň na 30 minut namočit.
Tuhost agaru si ověříte tak, že při vaření kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je řídký, dosypte vločky a dál vařte. Pokud je moc tuhý, přidejte trochu tekutiny.
Agar můžete vařit v jakékoliv tekutině – ovocné šťávě, džusu, rostlinném i kravském mléce, na slano ve vývaru...
Dá se bez problému dochucovat kyselými surovinami jako je citron nebo ocet, ale vyvarujte se kombinaci s vinným octem – agar špatně houstne.

 

Užitečné tipy pro zavařování

Pokud máte v sezoně přebytky ovoce, můžete zavařovat jen ovoce. Nastrouhaná jablka, vypeckované švestky nebo meruňky – během roku se budou hodit na přípravu moučníků nebo do snídaňových kaší.
Pokud chcete raw marmeládu, ovoce jen rozmixujte, přidejte chia semínka a nechte nabobtnat. Uchovávejte v lednici maximálně týden.
Chcete-li zavařeninu uchovat déle, sterilujte tak, že naplněné sklenice dáte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte vodou tak, aby sahala pod okraj sklenic, a při 80 °C zahřívejte alespoň 15 minut.
Sklenice vždy pečlivě umyjte, víčka pro jistotu vyvařte.

 

Malé a milé ozvláštnění marmelád a džemů

máta a bezinkové květy se hodí do jahod
chilli paprička k meruňkám
skořice nebo perníkové koření do švestkových povidel
levandule k broskvím
hrušky s hřebíčkem
jablka a badyán
netradiční dýňová marmeláda je výborná s citrusy a zázvorem
můžete také přidat okvětní lístky měsíčku nebo růže
pro ovonění vanilkový extrakt

 

TIP: jste zvyklí zavařovat ovoce s pomocí želírovacího cukru a rádi byste u toho zůstali? Pak zvolte želírovací cukr v biokvalitě. Vyrábí ho německá firma Biovegan.