Články

Ořechy

  Oříšky nemají snad žádnou nevýhodu. Jsou výživné a zdravé. Skvěle chutnají. V kuchyni se s nimi dá kouzlit na tisíc způsobů. Proto uspokojí i labužníky a milovníky dobrého jídla. A proto je máme rádi. Pravými ořechy jsou z botanického hlediska jen lískové ořechy, kaštany nebo např. žaludy. Ale zvykli jsme si počítat mezi ořechy všechna semena, která mají tvrdou skořápku (na rozdíl od semínek) a vysoký obsah tuků (na rozdíl od obilovin a luštěnin). Mandle Mandle jsou blízc...

Goji berry - super potravina

CO JE GOJI BERRY? Možná jste už slyšeli o bobulkách goji a jejich přínosu pro lidské zdraví, ale nevíte, co byste s nimi měli dělat? Tak si přečtěte tento článek a objevte jejich přednosti. Historie goji jako léčivé rostliny má kořeny ve staré Číně, kde se bobule goji začaly používat k léčbě onemocnění očí, jater a ledvin. Mají sladkou lehce nakyslou chuť a často se prodávají sušené jako rozinky. Pokud byste chtěli do svého jídelníčku přidat více výživy, čtěte dál a rozhodněte se, zda jsou...

Jak na pečení se sirupy

Ať už datlový, rýžový nebo javorový, všechny fungují skvěle. Chcete vědět, jak se sirupy vyrábějí? Nebo hledáte obecná doporučení, jak se sirupy při pečení pracovat? Naše vánoční recepty: celozrnné špaldové linecké, perníčky měkké ihned po upečení, veganskou vánočku nebo netradiční bezlepkové a veganské quinoové kuličky.  Druhy sirupů Podle chuti lze sirupy rozdělit do dvou skupin – sirupy, které mají spíše neutrální chuť a hodí se jako univerzál...

Hubnoucí strom, který roste hlavou dolů…

Baobaby jsou v krajině nepřehlédnutelné stromy, měří až 25 metrů, kmen je až 14 metrů široký. Stáří afrických baobabů je odhadem 1000-2000 let. Plody jsou velké, suché, s tvrdým oplodím, vejčitého až protáhle válcovitého tvaru. Na baobabu vyrůstají velké, těžké, převislé květy, se spoustou tyčinek. Květy v noci šíří zápach připomínající mršinu.     Strom se dá nazvat jako multifunkční, afričtí domorodci jej zužitkují téměř na vše: ze semen se lisuje kvali...

Tymiánový med s 24 karátovým jedlým zlatem

Med je často nazýván tekutým zlatem. Včelaři z farmy Stayia přidali do svého nejlepšího tymiánového medu třpytivé kousky jedlého 24 karátového zlata. Výsledný med je hromující pro oči a vznešený pro jazyk. Nejlepší řecký med pochází z květů tymiánu. Tymiánový med je druh medu sbíraný z tymiánových květů. Už Hippokratés z Kosu vyzdvihoval nutriční a terapeutickou hodnotu medu a užíval ho nejen jako potravu, ale také jako lék. Divoký tymián roste po celém Řecku, které je známé arom...

Quinoa – výživná, lahodná, univerzální

  V kuchyni s ní můžete pracovat podobně jako například s rýží, je však nutričně mnohem zajímavější. Merlík chilský aneb quinoa se v jihoamerických Andách pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Nutričně mimořádná Podobně jako teba pohanka nebo amarant, ani quinoa nepatří z botanického hlediska mezi obiloviny, ale jako obilovina se používá. Přestože žádná jednotlivá potravina nedokáže poskytnout napro...

Vegemina - přírodní ochucovadlo

„pro čistě přírodní ochucení Vašich pokrmů“ pouze 15% soli - snadné ochucení polévek, pomazánek, omáček, dresinků, salátů- do mletých mas a nádivek- do vegetariánských pokrmů kořenící přípravek sypký, složení:  mrkev, droždí, celer, petržel, sůl mořská (15%), petržel nať, pažitka hmotnost: 80g výrobek obsahuje alergen: celer skladujte v suchu a při pokojové teplotě   Vegemina zvýrazňuje chuť Vašich pokrmů, PROTOŽE: obsahuje přírodní, vysoce kvalitní a chutn...

Jak na polévkové krémy

  Rychlé polévkové krémy rozhodně patří mezi plnohodnotné, výživné a báječné večeře pro celou rodinu. Zahřejí i zasytí. Užijte si nekonečně variací s využitím sezónní a lokální zeleniny, bylinek i koření. 1. Tuk Základem je tuk, ten zvýrazní výslednou chuť polévky. Nejvhodnější je použít ghí nebo olivový, sezamový, slunečnicový či řepkový olej, samozřejmě v biokvalitě. Na tuku osmahněte základ – cibuli, může být i česnek, a zeleninovou složku polévky. Os...

7 + 7 o žlutém a zeleném hrachu

  Krásně barevný, výživný a dobrý. V loupané a půlené podobě je navíc lehce stravitelný. Hrách je součástí kulinární tradice naší země, v moderních receptech se však uplatní stejně dobře jako v těch tradičních. 7 faktů Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny. Hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý a většinou usušený plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že jej řadíme mezi luštěniny. Podobně je to u fazolí, které se konzumu...

Olivový olej

Extra panenský olivový olej V polovině 20. století přišli američtí dietologové na Krétu, aby prozkoumali fenomén dlouhého života místních obyvatel. Nemohli uvěřit vlastním očím: „Bože, kolik olivového oleje konzumují!“ řekl tehdy doktor a výživový expert Anccel Keys, když viděl zeleninový salát doslova plavat v olivovém oleji.   Dnes víme, že olivový olej je největším tajemstvím krétské stravy a dlouhověkosti Kréťanů. Lékařské výzkumy potvrdily, že olivový olej nejen chrání srd...