Články

Bylinky umí víc, než si myslíte

  naše prababičky znaly bylinky nazpaměť, věděly, na co se která používá i jak ji zpracovat. My si postupně zvykli chodit spíše do lékárny než do bylinkářství, ale přeci jen se postupně k přírodní léčbě vracíme. Některé základní bylinky známe asi každý a používají se již tradičně v každé rodině. Třeba jitrocelový sirup na kašel znají dospělí i děti a sáhnou po něm hned při prvním zakašlání. Dokáže kašel zmírnit, ulevit průduškám a navíc má výbornou chuť. S kašlem umí bojovat i divizna, tymiá...

Snídaně je základ dne

Tak nějak obecně známá pravda má od reality často daleko. V lepším případě něco rychle zhltneme doma nebo se zastavíme na croissant a kávu někde na benzinové pumpě, v horším případě nesnídáme vůbec. Škodíme tím ale jen sami sobě.     Známé rčení říká: snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli. A přesně tak to i je, snídaně nám má dodat energii, aktivovat metabolismus a připravit nás na dlouhý den plný povinností. Ve všední den pochopitelně nemáme čas na pětichodov...

Semínka v jídelníčku vám zajistí zdraví i krásu

Semena a semínka různých rostlin provází člověka od nepaměti. V dávných dobách je různě drtil a mlel, poté začal tepelně zpracovávat a objevovat jejich výhody. Většina z nich má pozitivní účinky na lidský organismus a do svého jídelníčku bychom je tak měli zařazovat častěji.     Nejznámější jsou slunečnicová semínka a také různé ořechy a oříšky. Je však mnoho dalších, méně známých druhů, které jsou dnes již běžně dostupné a stojí za to je vyzkoušet. Všechna semínka mají totiž základní věc s...

Únava, vyčerpání? Dýchejte!

  Dýcháte správně? Většina lidí bohužel ne. Přitom správné dýchání je základem pro dobré fyzické i duševní zdraví. Přečtěte si, co všechno ovlivňuje, a seznamte se s metodou Vítězný dech. Dech je život Při dýchání zajišťujeme našemu tělu buněčnou výživukyslíkem. Při nádechu se životadárný kyslík dostává v plicních sklípcích do krve, kde se váže na hemoglobin v červených krvinkách a je krví přenášen po celém těle až do nejmenších a nejužších kapilár, aby je vyživil. Nedostatek kyslíku Při ...

Odborníci bijí na poplach. Chybí nám jód!

  Jód je v naší potravě obecně nedostatkovým prvkem, přičemž jeho význam je laickou veřejností velmi podceňován. Nedostatek jódu stojí za celou řadou onemocnění. Přečtěte si, jaká to jsou a jak můžete jód doplnit. K čemu je jód pro naše tělo dobrý? Jód je stopový prvek, který je nezbytný pro správný vývoj organismu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou. Jód ovlivňuje především vývoj pohybové soustavy a mozku v raných fázích vývoje plodu. Má také vliv na celkový vývoj pohybového ...

Tři méně rozšířené superpotraviny, které přimějí tělo lépe fungovat. Znáte je?

Superfoods neboli superpotraviny jsou již v dnešní době rozšířeným pojmem, pod kterým si můžeme představit řadu potravin s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o minerální látky a vitamíny, jejich nedílnou součást však tvoří také vláknina, proteiny, enzymy nebo antioxidanty.     Přestože je označení superpotravina pouze jakousi marketingovou záležitostí a výčet potravin spadajících mezi superfoods také není zcela jednotný, současná populace vyznávající zdravý životní s...

Jezte semínka pro zdraví a krásu

Zařaďte do svého jídelníčku zdravá semínka a udělejte zas o kousek víc pro své zdraví. Jsou různá, mají různé účinky a použít je můžete téměř do jakéhokoli jídla.     Ořechy jsme se naučili jíst i jako pochoutku a v kuchyni je běžně používáme nejen do moučníků. Se semínky už je to trochu horší, ne všechna jsou tak známá jako ta slunečnicová. Je to ale velká škoda, pro naše zdraví umí udělat mnoho dobrých věcí. Jsou bohatým zdrojem mastných kyselin, zdravých tuků, bílkovin a samozřejmě vlákn...

LNĚNÝ OLEJ VÁS PŘIPRAVÍ NA LÉTO

  Skok ze zimy rovnou do léta je pro náš organismus velmi náročný. Jaro téměř nebylo, stromy jakoby vykvetly a odkvetly během pár dní a teploty z těch okolo nuly prudce vyskočily na téměř tropické. K tomu nás trápí pyly a prach a sucho a náš organismus dál trpí. Vhodnými potravinami mu dokážeme pomoci, zlepšit imunitu a cítit se lépe. Je moderní spoléhat se na detoxy, čistící kůry, nejíst tuky a cukry, zato jíst zeleninu po kilech. Trendy a módní vlny ve stravování mnohdy se zdravou stravou ...

Rozhlédněte se kolem sebe a sbírejte!

Jaro přišlo v letošním roce s velkým nástupem. Vyčarovalo nejen krásné počasí, ale také množství květů a bylin, které léčí naše tělo a duši. Výhonky modřínů a smrků Na procházce lesem můžete sbírat mladé výhony modřínu i smrků. Ty se dají přímo jíst. Jejich mírně kyselá chuť osvěží vaše tělo a dodá mu množství minerálních látek, silic i vitamínů pro jeho energii. Můžete si je také natrhat do košíku a doma prokládat do sklenice s třtinovým cukrem. Jak na to? Jednu vrstvu smrkových výhonků a je...

MOUKA PATŘÍ DO KAŽDÉ KUCHYNĚ, ALE ZKUSTE I JINÉ DRUHY

  Když se řekne mouka, většina z nás si okamžitě vybaví klasickou pšeničnou, bílou mouku. Tu, která se objevuje snad ve všech tradičních receptech a považujeme ji za jednu ze základních potravin. Zkuste ale opustit tradice a ochutnat třeba mouku rýžovou, mandlovou či pohankovou. Pro lidi, kteří sami nebo kvůli svému blízkému musí řešit lepek, jsou jiné druhy mouky celkem běžnou záležitostí. Když ale lepek řešit nemusíte, může být pro vás seznámení s novým druhem mouky velmi zajímavé. Nemusí ...