Články

Vepřový bůček na víně

Netradiční způsob, jak upéct voňavý vepřový bok. Recept inspirovaný Francií vás jistě inspiruje. Bůček osmahnutý na pánvi a potom dopékaný v troubě podlitý dobrým vínem. Vepřový bok nakrájejte přes vlákna na plátky silné asi tři centimetry silné. Vrchní část případně z kůží nakrájejte tak aby se při pečení vytvořil "hřebínek". Takto upravený bok zprudka opékejte na pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Není třeba ho podlévat tukem neboť se ho během chvíle vypeče dostatek. Plátky je třeba ...

Kuře na bylinkách

Oblíbené pečené kuře ovoněné bylinkovým máslem. Vytvořte si domácí bylinkové máslo, kterým provoníte pečínku. Nejraději používám čerstvé bylinky z vlastní zahrádky. Máslo nechejte patřičnou dobu při pokojové teplotě, aby rozměklo. Libovolné bylinky nasekejte na drobno. Prolisovaný česnek smíchejte se špetkou soli a s bylinkami ho vmíchejte do másla. Můžete použít jakékoli bylinky, ale osobně bych doporučil bazalku, petrželovou nať, šalvěj, rozmarýn a tymián. Pokud není sezóna čerstvých...

Jogurtový dort

      Višňové pokušení z lednice.   Zdravé mlsání ze ztuženého jogurtu na plátu piškotu je osvěžující a překvapivě jednoduché na přípravu. Ochucení ovocem můžete libovolně pozměnit. Ze dvou vaječných bílků ušlehejte pevný sníh. Do něho pak zvolna zašlehejte dvě lžíce krupicového cukru. Když pěnová hmota zpevní a cukr se rozpustí, vmíchejte nejprve žloutky a následně jednu a poté druhou lžíci polohrubé mouky. Piškotové těsto přendejte do předem máslem vytřené a mouk...

Křupavé jarní salátování

Jak získat ze salátů to nej a potěšit oči i chuťové pohárky? K neodmyslitelným pokrmům přicházejícího teplého období patří s jistotou čerstvé saláty. Základ tvoří sezónní zelenina, k níž lze přidat luštěniny, obiloviny, různé druhy koření, olejnatých semen a bylin či sýrů…. Jak získat ze salátů to nej a potěšit oči i chuťové pohárky? Volte co nejkvalitnější sezónní suroviny. Teď na jaře jsou první zeleninou ředkvičky, kedlubny, polníček, rukola, ...

Protizánětlivý čirok – neprávem opomíjená obilnina

Čirokové zrno je nejen přirozeně bezlepkové, ale také skrývá mnoho pozitivních účinků! Že jste o něm ještě neslyšeli? Čirok jako zdroj bílkovin i vlákniny Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin (11%), ale také vlákniny (25%). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6 (mimo jiné potřeba pro tvorbu DAO), vitamín B1 (nervový systém, pr...

3× quinoa bowl

  Kouzlo quinoy je v jejím univerzálním užití. Podívejte se pro inspiraci na naše tři misky. Poskládané jsou vždy stejně – quinoa, rostlinný protein, zálivka a čerstvá či opečená zelenina. Ale můžete libovolně experimentovat a vymýšlet vlastní kombinace. Vždy dosáhnete plnohodnotného hlavního chodu. Miska 1• 150 g quinoy• 375 ml vody• sůl• 250 g tofu natural• 150 g žampionů• 1 cibule• 2 lžíce oleje• 1 lžíce sójové omáčky tamari Citronová miso zálivka• 2 lžíce světlého shiro misa• 2 l...

Mnoho živočišných potravin v jídelníčku a riziko cukrovky spolu úzce souvisejí

  Běžně se ví, že riziko vzniku diabetu souvisí s nadváhou a také s nedostatkem pohybu. Velmi výrazně však souvisí i s množstvím živočišných potravin, které člověk konzumuje. Množství masa, vajec a mléčných výrobků ve stravě přitom neovlivňuje jen riziko cukrovky, ale i její závažnost, když už pacient nemocný je, a také možnost jejího vyléčení. Pět zajímavých faktů: Oproti běžnému všežravci je u vegetariánů riziko cukrovky menší o 61 %, u veganů o 78 %. Vyplývá to ze studie, k...

Vybudujte si co nejlepší imunitu

  Kromě pečlivého mytí rukou, rozestupů a nošení roušek je ještě jedna důležitá věc, kterou pro svou ochranu můžeme udělat – cíleně pracovat na dosažení co nejlepší možné imunity. Právě ta nakonec rozhodne, jestli člověk onemocní a jak snadno se s nemocí vypořádá. To se samozřejmě netýká jen koronaviru, ale i chřipky a všech dalších infekcí a onemocnění obecně. Pojďme tedy vzít toto období jako výzvu, abychom se dostali do co nejlepší zdravotní kondice. Vodítkem může být našich 7...

Ovoce a zelenina – co kupovat bio?

Běžné konvenční potraviny obsahují zbytky pesticidů, které se používají při pěstování. Snažíte se proto kupovat biopotraviny, protože tady je množství pesticidů minimální nebo tu nejsou vůbec žádné? Biokvalita je skutečně jedinou zárukou, že dostanete co nejméně kontaminované potraviny. Ani fakt, že jsou potraviny české, že je vypěstoval drobný pěstitel nebo že si je koupíte na farmářském trhu, totiž žádnou podobnou záruku neposkytuje. Ne každý má však na to, aby kupoval v biokval...

Kolik vitaminu D obsahují ryby?

  Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorpci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který pod...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení