Články

Školní svačinky - chutné a rychlé tipy

  Máme tady září, děti se vracejí ke svým povinnostem do školních lavic a nám rodičům nastává opět každodenní příprava svačinek.   V tomto oboru mám dnes více než 9-ti letou praxi a vím, jak je někdy obtížné se trefit do chuti a vkusu dětí. Ne jednou mi bylo dáno najevo „takhle tedy ne“ v podobě nesnězených svačin s dovětkem, já jsem neměl vůbec hlad. Dnes se už tomu směji, ale ještě nedávno s mým egem tato věta pěkně třásla. Svačiny prostě musí být IN, aby je děti hrdě z aktovky ve škole vy...

Houby v denním jídelníčku

  Houby jsou velkou samostatnou kategorií potravin, která je ve stravě  často opomíjená, přestože by měla být součástí našeho jídelníčku na denní bázi. Houby jsou nejen pro svůj sytící efekt, ale zejména pro obsah bílkovin a nerozpustné vlákniny často nazývány jako „maso lesa“ nebo „maso chudých“. Z živin jsou v menším množství zdrojem provitaminu A, vitaminu B a D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. Obsahují také křemík, draslík, hořčík a železo. Díky obsahu beta-glukanů stimulují im...

Prediabetes aneb když tělo křičí

  Naše tělo oplývá velmi složitými, ale zároveň chytrými mechanismy. Jedním z nich je vlastnost, že nás vždy v dostatečném předstihu upozorní na přicházející nemoc. Tak jako automobil vás nejdříve oranžovou kontrolkou na přístrojové desce upozorní na nějaký nedostatek, chybu a červená kontrolka již znamená stop, porucha. Buď rozsvícenou kontrolku vidíme a respektujeme tím, že uděláme požadovaná opatření anebo ne, a nakonec si poškodíme motor. Oranžovými kontrolkami v našem těle jsou různé b...

Cukrovka

  Nebezpečné civilizační onemocnění, jehož výskyt v populaci stoupá extrémní rychlostí. Existují dva typy cukrovky (diabetes mellitus). Při cukrovce I. typu slinivka tvoří velmi málo inzulinu anebo netvoří žádný. Obvykle se jedná o autoimunitní onemocnění, kdy tělo vytváří protilátky samo proti sobě, v tomto případě proti buňkám slinivky břišní. U diabetu II. typu se může také v menší míře jednat o nedostatek tvorby inzulinu, ale převážně je tento druh onemocnění charakterizován necitlivost...

Dopřejte svému organismu očistu

  Očisty jsou pro naše tělo důležité, protože je neustále zatěžováno různými vlivy. K detoxikaci nám slouží několik orgánů, ale je potřeba jim pomoct. Očista by se měla stát součástí života každého z nás. Kdy provádět očistu? Zevní očistu děláme prakticky denně, naučme se dělat pravidelně i očistu vnitřní. Je však nutné respektovat stav organismu a také přírodu. Zvolené období hraje významnou roli. Očistu nedělejte v průběhu jakékoli akutní nemoci, v rekonvalescenci, ale také ne v těhotens...

Afty

  Nepříjemné a bolestivé onemocnění v dutině ústní, které někdy potrápilo snad každého z nás. Je charakteristické výskytem malých bolestivých puchýřků na sliznici v dutině ústní. Puchýřky znesnadňují příjem potravy i hygienu v oblasti úst. Lékařské studie uvádí, že příčina tohoto onemocnění není přesně známá. Z pohledu alternativní medicíny vzniká v důsledku chronického oslabení imunitního systému. Cest, kterými k tomuto oslabení dochází, je mnoho. Jednou z nich může být dlouhodobý chronic...

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení.

  Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů". Nezatěžujte slinivku a bude vám lépe. Poradíme vám, jak na to. Léto vrcholí, stále si užíváme teplých paprsků sluníčka a plodů, které nám příroda vyčarovala na polích, zahradách a stromech. Dny se však začínají pomalu zkracovat a začínáme tušit pomalý příchod podzimu. Pozdní léto je ideální k léčbě slinivky a sleziny. Podle naší západní medic...

Proč v létě trpíme nadýmáním?

  Letní strava většinou bývá lehčí s větším obsahem ovoce a zeleniny. Dalo by se říci zdravější, ale přesto můžeme trpět častějším nadýmáním. Proč? V čase pozdního léta se ve mně více než kdy jindy ozývá role "výživáře", tedy člověka zabývajícím se tím, která jídla a suroviny dělají dobře nejen našim chuťovým buňkám, ale hlavně našemu zdraví. Jsem totiž přesvědčena, že tato obrovská kapitola jménem “strava“ hraje v našem životě  ve vztahu k  tělu neodmyslitelnou roli. V tomto ročním období ...

Ledový čaj je to pravé na léto

  Pokud hledáme osvěžení a rychlý pocit ochlazení, sáhneme po ledovém čaji. Jeho příprava je jednoduchá, zvládnou to i děti, a odměnou je studený a lahodný nápoj z kvalitních surovin.     Zvlášť u ledového čaje se nemusíte omezovat jen na klasiku, tedy čaj černý nebo zelený. Zkuste i jiné druhy, které jdou skvěle kombinovat s ovocem a experimentujte s různými chutěmi. Nebo nechte přípravu jen na dětech a uvidíte, jaký čaj vykouzlí. Často opomíjený, ale přitom velmi chutný je rooibos nebol...

Červená řepa: milovat, nebo nenávidět?

  Většinou u téhle zeleniny není nikdo neutrální. Buď ji milujete, používáte na tisíc způsobů a nedáte na ni dopustit, nebo vám naskakuje vyrážka jen při vyslovení jejího názvu. V mnohých pak přetrvává ona vzpomínka na kostičky červené řepy ve skleněné misce ve školní jídelně, nejčastěji v kombinaci s rizotem. Červená řepa si ale nenávist nezaslouží. I když pro naše babičky a prababičky byla běžnou součástí jídelníčku, upadla v zapomnění a jediné, co po ní zůstalo, byla právě její sterilovan...