Turrony

Turrón je typická španělská cukrovinka podobná tureckému medu. Nejčastěji se s ní můžeme setkat o Vánocích, kdy má na stole své čestné místo. Základními surovinami pro výrobu této sladkosti jsou včelí med, cukr a mandle. Každá španělská oblast a rodina má svou vlastní recepturu.

Začátek výroby turronů je datován na konec 15. století. V městečku Jijona (Xixona) na jihovýchodě Španělska, podle dochovaných zpráv, byla poprvé tato pochoutka vyrobena. Cukroviny podobné turronům se vyrábějí i na Filipínách, Itálii a jihofrancouzském městečku Roussillon.

Rozdělení
- tvrdé (turron duro), tyto turrony se vyrábí z pražených mandlí, většinou jsou v cukrovince obsaženy celé. Klasicky je podáván i v oplatce.
- měkké (turron blando), cukrovinky obsahující mleté oříšky (mandle, vlašské ořechy, arašídy) a jiné přísady. Tuto pochoutku je možno přirovnat k nugátu.
Turrony mohou být rozličných chutí i netradiční s různými ingrediencemi: Turron de Yema (žloutkový), marcipán s ovocem, s pistáciemi, atd.