ŽITNÝ CHLÉB SE SEMÍNKY

ŽITNÝ CHLÉB

 

6 - 8 porcí
3 / 5 náročnost
450 min
 

INGREDIENCE:

PŘÍPRAVA ŽITNÉHO KVÁSKU:

NA CHLÉB:

TIPY A TRIKY:

Semínka, která se přidávají do chleba si můžete vybrat dle své chuti, stačí zachovat jejich množství.

POSTUP:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do mísy dáme všechny sypké suroviny.
V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a spolu s kváskem promícháme.
Těsto na chléb přendáme do dobře vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a dobře upěchujeme.
Takto připravený chléb necháme 4 – 6 hodin vykynout.
Chléb pečeme na 180 stupňů cca hodinu (pokud máme formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopíme na mřížku a dopečeme bez formy, aby byl povrch křupavý).