Zapečená pohanka se zeleninou a mořskou řasou

Pohanka s řasou

Příprava 1 hod, Počet porcí 4, vegan, BZL (bezlepkový pokrm)

Výborná v chladných dnech a zimním období

200 g pohanky lámanky BIOHARMONIE,

1 cibule,

200 g hlívy ústřičné,

1 červená paprika – domácí nebo bio (skvěle ji nahradí proužky mrkve),

zelená část pórku,

hrstka sušené mořské řasy Arame,

bio olivový olej za studena lisovaný,

4 jemné plátky zázvoru,

½ lžičky sladké mleté papriky,

špetka mletého koriandru,

1 lžíce sójové omáčky Tamari,

½ lžičky nerafinované soli

Zvolíme si nádobu, v níž můžeme smažit na plotně a zároveň i zapékat v troubě. Necháme bobtnat mořskou řasu v misce s vlažnou vodou. Na plotně zpěníme na proužky nakrájenou cibulku. Když je z poloviny hotová, přidáme na proužky nakrájené houby, na jemné proužky papriku a pomalu smažíme; pokud možno nepodléváme. K závěru přidáme na kolečka nakrájený pórek, na jemné proužky zázvor, mletou papriku. Vše rychle promícháme, abychom nespálili mletou papriku, stáhneme z plotny. Vmícháme sójovou omáčku, mořskou řasu (kterou jsme 10 minut předem namáčeli), sůl a pohanku. Podlijeme 300 ml svařené vody se solí.Nádobu zavřeme, vložíme do předem rozehřáté trouby na 100 °C. Jakmile je pohanka v troubě, snížíme teplotu na 80 °C a necháme 20 minut dojít. Pohanku můžeme promíchat a dodat vodu, je-li jí málo. Servírujeme na talíři s čerstvou petrželkou a praženým dýňovým semínkem. K dobrému trávení a k vyvážení kyselinotvorného pokrmu přidáme kvašenou zeleninu (1 lžíce na osobu) a zeleninu napařenou (1 hrst na osobu).

Z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.