Zapečená dýně s uzeným tempehem + rýže "nasladko"

dyne_zapecena

 

Jednoduchý, vcelku rychlý receptík na zdravý a vyvážený pokrm, který vykouzlí vážně zajímavý pokrm. Vyjímečně vegetariánský, nikoliv veganský, jsou použita 2 vejce. Pro veganskou verzi můžete nahradit čímkoliv co se hodí a je veg...

Na hlavní pokrm pro 1 osobu bude potřeba:

  • 1/2 - dýně (ideálně hokaido)
  • 1/2 - tempehu (ideál uzený)
  • 1 ks - cibule
  • 1-2ks - stroužky česnek
  • menší kus - cukety
  • Z koření : libeček, kmín drcený, pepř, 
  • umeo ocet
  • chilli paprička
  • extra olivový olej
Na přílohu pro 1 osobu:
  • 60-80g natural hnědé rýže 
  • lžička třtinové melasy
  • štáva z 1/2 citronu
  • trošchu dýnového oleje

 

Postup:
 
Vezmeme dýni, rozpůlíme... Pro jednoho - použijeme jednu půlku. Vydlabeme obsah, část schováme, část nakrájíme najemno s cibulkou a tempehem. Nakrájený tempeh, cibulku, vnitřek dýně smícháme se 2 bio vejci a všemi ostatními ingredienci a kořením kromě cukety. Vše dáme do vydlabané dýně a navrch naklademe nakrájenou cuketu. Dáme péct na 200° po prvních 15 minut, dále na 150° dalších 30-45 minut, dokud nebude celá dýně pěkně měkká.
Hnědou natural rýži klasicky uvaříme a na konci až trošičku vychladne přidáme štávu z 1/2 citrónu, lžičku melasy a trochu dýnového oleje a vše smícháme... Tuto "nasladko" verzi rýže mám moc rád, je fakt dobrá, nabitá zdravou energií.


Více zde: http://www.maizze.cz/products/zapecena-dyne-s-uzenym-tempehem-ryze-nasladko/