VELIKONOČNÍ MAZANEC

Bez mazance jakoby to snad ani nebyly Velikonoce. Ten nejlepší velikonoční mazanec upečete ze špaldové hladké (jemné) mouky Pernerka a podle našeho receptu.

mazanec

 

1 bochník
2 / 5 náročnost
min
 

INGREDIENCE:

  • 450 g špaldové hladké (jemné) mouky Pernerka,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 80 g másla,
  • 3 žloutky,
  • 150 ml smetany,
  • 80 ml mléka,
  • 50 g hrozinek,
  • 50 g sekaných mandlí + na závěrečné posypání,
  • citrónová kůra z jednoho citronu,
  • 21 g čerstvého droždí,
  • špetka soli.

TIPY A TRIKY:

Namočte den předem hrozinky do rumu, bochánek pak bude mít ještě intenzivnější chuť.

POSTUP:

Nejprve si připravíme kvásek. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru, 50 g mouky a vše umícháme v hladké těstíčko. Misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Ve velké míse promícháme zbylou mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme smetanu a kvásek. Přidáme cukr, žloutky, změklé máslo, rozinky, mandle a citrónovou kůru a vše vařečkou promícháme. Poté směs vyklopíme na vál a zpracováváme ji tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Těsto vložíme zpět do misky, zakryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vypracujeme z něj kulatý bochánek, položíme jej na plech vystlaný pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.

Vykynutý bochánek na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme jej rozšlehaným vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme jej 50 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.

 

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka