Vegetariánská musaka s bulgurem

Vegetariánská musaka s bulgurem

 

  • Typ receptu:Vegetariánské
  •  
  • Náročnost:Středně obtížný
  •  
  • Čas přípravy:120 min.
  •  
  • Množství:6 porcí

 

Ingredience

  • 3 ks Lilek
  • 2 lžíce Olivový olej
  • 2 ks Cibule
  • 4 stroužky Česnek
  • 250 g Pšeničný bulgur
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Hřebíček
  • 500 ml Zeleninový vývar 
  • 2 lžičky Oregano
  • 1 plechovka Sekaná rajčata loupaná
  • 1 lžíce Máslo
  • 2 lžíce Pšeničná mouka jemně mletá
  • 1 šálek Mléko
  • 1   Parmazán
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Vejce

 

Připravte si větší plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem kolečka lilků z obou stran a pečte v troubě při 180°C z každé strany do zlatova.


V pánvi mezitím nechte na oleji zpěnit cibulku, přidejte prolisovaný česnek a společně asi 5 minut míchejte na mírném ohni. Přidejte bulgur (nevařený) a dalších 5 minut osmažte společně s česnekem a cibulí. Přidejte mleté koření, sekaná rajčata, sůl a řádně promíchejte.
Pak přilijte zeleninový vývar a vařte asi 20 minut na mírném ohni. Občas zamíchejte.


Příprava bešamelu:
Mezitím v hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo a postupně za stálého míchání pomalu přisypávejte mouku. Pak přilijte postupně mléko a stále míchejte, aby se bešamel nepřipaloval a byl vláčný bez hrudek. Vařte asi 5 minut, dokud nevznikne hustá jemná konzistence.
Na závěr přidejte sůl a nastrouhaný parmazán. Odstavte z ohně a vlijte rozšlehané vejce.
Vše řádně promíchejte.


Předehřejte troubu na 180°C a připravte si zapékací nádobu o rozměru přibližně 30 x 17 cm.
Polovinu lilků vložte na dno nádoby. Na ně navršte směs bulguru a opět pokračujte se zbylou polovinou lilků. Nakonec přelijte bešamelem a pečte asi 40 minut, dokud není povrch krásně křupavý a zlatavý. Ihned podávejte.