ŠPALDOVÉ PLETÝNKY

ŠPALDOVÉ PLETÝNKY

 

Tak a teď se přiznejte, jak dlouho jste neměli opravdu domácí špaldové houstičky? My strašně dlouho a proto pro Vás máme recept od Elišky a Verči z FIT Step By Step. Teď už se jen rozhodnout, jestli je posnídat hned zítra nebo až v neděli.

12 porcí
2 / 5 náročnost
80 min
 

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí (7g)
  • 10 g soli
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 1 lžíce třinového cukru

TIPY A TRIKY:

Smaženou cibulku v pletýnkách můžete nahradit například olivami, sušenými rajčaty nakládanými v oleji a nebo můžete pletýnky nechat i bez jakýchkoliv přísad.

 

POSTUP:

Sušené droždí nasypeme do vlažného mléka (100ml) a necháme chvíli odpočinout. Do mísy od robota prosejeme mouku, přidáme droždí s mlékem, zbytek mléka, sůl, máslo a vejce a na malé otáčky hněteme cca 10 minut.

Mezitím si na lžíci másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku a před koncem restování přidáme třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zchladlou cibulku přidáme do těsta a už jen lehce prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 – 40 minut kynout nebo dokud  nezdvojnásobí svou velikost. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku uválíme zhruba 1 cm široký pramen, ze kterého upleteme pletýnku.

Pletýnky dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. Před pečením pletýnky postříkáme vodou. Pečeme na 230 °C  cca 10 minut do zlatavé barvy.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka