Špaldové karbanátky

špaldové karbanátky final

 

4 porce, doba přípravy 1 hodina

500 g Česká špalda loupaná NAŠE BIOFARMA,

2 cm řasy wakame, 1 cibule (cca 100 g),

4 stroužky česneku, ¾ hrnku sušených hub,

2 lžíce neloupaného sezamu a

2 lžíce slunečnicového semínka BIOHARMONIE,

½ lžičky kmínu,

2 lžíce sušené majoránky,

1 lžička nerafinované soli, 

olivový olej BIOLINIE

 

Postup

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočíme houby. Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidáme plátky česneku. Uvařenou špaldu slijeme a smícháme s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž vymačkáme vodu), s majoránkou, kmínem, solí a opraženými semínky. Sezam i slunečnici pražíme zvlášť na rozpálené pánvi. Směs pomeleme masovým mlýnkem a tvarujeme karbanátky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Povrch karbanátků potřeme olivovým olejem, případně karbanátek obalíme v sezamu či slunečnici. Pečeme v troubě 30 minut při 150 °C. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Recept z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Základní příprava špaldového kernotta

Kernotto propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku oleje a vaříme pod poklicí bez míchání. Po 20-30 minutách je zrno křupavé, po 50 minutách měkké. Necháme 5 minut dojít.

převzato z www.probio.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.