ŠPALDOVÁ VÁNOČKA

ŠPALDOVÁ VÁNOČKA

 

2 vánočky
3 / 5 náročnost
80 min
 
 

INGREDIENCE:

TIPY A TRIKY:

Rozinky je dobré namočit přes noc do rumu. Vánočku spíchnout nejlépe na třech místech špejlí, aby se copánky nesesunuly na stranu a nechat ji upletenou ještě 10 minut kynout, než ji dáme do trouby.

POSTUP:

V misce připravíme kvásek: ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.
V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec přidáme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teple 40 minut.
Troubu předehřejeme na 190°C. Vykynuté těsto rozdělíme na půl a pak vyválíme 9 stejných hadů. Nejprve upleteme copánek ze 4 hadů, pak copánek ze třech a nakonec ze dvou a vrstvíme je na sebe do pyramidy. Potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí.
Vánočku pečeme cca 35 minut při 180°C.

 
 

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka