RAW kokosový jogurt

kokos_jogurt_4

Pokud se stejně jako já vyhýbáte mléčným produktům a laktóze, nebo jen prostě máte rádi chuť kokosu - určitě zkuste tento suprový recept.

Recept je jednoduchý, kromě kokosu potřebujete jen nějaké kvalitnější probiotika. Já používám Probiosan, který má velmi kvalitní a široké složení probiotických kultur.

Do receptu můžete použít buď nějaký kvalitní bio strouhaný kokos - doporučuji na kokosu nešetřit pár korun, velmi to ovlivní chuť. Kvalitní bio strouhaný kokos vytvoří vážně dobrou kokosovou příchuť, pokud však koupíte strouhaný kokos za pár korun v "obchoďáku", pravděpodobně ta chuť bude znatelně horší. Kvalitní kokos kupuji na Puritas.

Ingredience:

  • 2 šálky raw strouhaného kokosu 
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody
  • stevie / jiné přírodní sladidlo (volitelně)
  • 2 kapsle probiotik - cca 1 lžička


Dá se také použít kokosové "maso" přímo z mladého kokosu. Čím déle jogurt necháte fermetovat, tím bude silnější jeho chuť. Na poprvé si zkuste klasicky 24 hodin, kdy by neměl mít tak silnou příchuť. Případně ho můžete dosladit stévií nebo jiným vaším oblíbeným přírodním sladidlem. 

Můžete zakápnout i vanikovým extraktem, nebo dokonce přidat např. pár předem namočených kešu oříšků a udělat kokosovo-ořechový jogurt. Když přidáte kakao - budete mít jogurt s lehce čokoládovou chutí, nebo můžete také přidat trochu rozmixovaného ovoce - třeba jahody.

 

 

Postup

Do mixéru vložte kokos, teplou vodu (tak 40°), probiotika a případně sladidlo. Rozmixujte do hladké konzistence. Pokud nemáte kvalitní mixér, konzistence pravděpodobně nebude úplně hladká, ale i tak jogurt bude chutný a vše bude fungovat. Pro vážně jogurtovou konzistenci však budete potřebovat dostatečně výkonný mixér.

Přendejte do skleněné nádoby s volným víčkem, nebo nádobu přetáhněte potravinovou folií. Fermentujte poprvé např. 24 hodin, na suchém, tmavém a chladnějším místě (pokojová teplota je ok). Můžete příště zkusit fermentovat i déle - 32 hodin, 48 h atd., chuť bude silnější.

V lednici lze uchovávat cca 5 dní.

Zdroj: www.dvabezci.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.