Polentový špíz

Polentový špíz (Kopírovat)

 

Příprava: 60 min (+ doba na chladnutí polenty), počet porcí: 4

150 g instantní kukuřičné polenty BIOHARMONIE,

1 kg sezónní zeleniny (v zimě: mrkev, dýně, petržel, celer, v létě: paprika, cuketa, lilek…), 1

50 g uzeného tofu,

olivový olej BIOLINIE,

pepř,

sůl,

provensálské koření

Instantní kukuřičnou polentu postupně pomalu vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a stále míchejte. Za 3 minuty je polenta hotová.  Při vaření pozor, polenta velmi bublá a prská! Uvařenou polentu přelijte do pekáčku či na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout a vychladnout. Případně si ji můžete připravit již den předem.

Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte na kousky vhodné k napichování na špejli. Stejně tak nakrájejte uzené tofu. Předehřejte troubu asi na 170°C.

Ztuhlou a vychladlou polentu nakrájejte na stejně velké kousky jako zeleninu. Připravte si špejle s ostrou špičkou a postupně jednotlivé kusy zeleniny, tofu a polenty napichujte.

Špízy poklaďte na pečící plech a pokapejte ze všech stran olivovým oleje. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Pečte asi 30-45 min podle druhu zeleniny. Zelenina by měla být změklá, ale stále ještě křupavá.

Podávejte jako přílohu k masovým pokrmům či jako doplněk k čerstvému zeleninovému salátu.

Tip: Místo tofu můžete použít uzený tempeh či jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr (doporučujeme například sýr feta či balkánský sýr).

zdroj: www.probio.cz