Pohankový salát s pečenou karotkou a tahini dresinkem

Pohankový salát s pečenou karotkou a tahini dresinkem

Ingredience

  • 1 hrnek pohankových krup
  • 50g másla
  • 500g karotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • ¼ hrnku tahini (sezamová pasta) 
  • ¼ hrnku vody
  • šťáva z 1 pomeranče a 1 limety
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • hrst mladého špenátu
  • kajenský pepř
  • sůl, pepř

 

BONUS NAVÍC

  • semínka granátového jablka, luštěniny, ořechy nebo semínka...

 

Postup přípravy receptu

1. Nejprve připravte pohanku – uvařte ji podle návodu na obalu. Já ji vařím tak, že propláchnutou pohanku zaliji dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidám lžičku soli, dvě minuty vařím a poté nechám odstát, dokud se všechna tekutina nevsákne.

2. Předehřejte troubu na 220°C. Karotku oloupejte a nakrájejte na klínky o délce zhruba pěti centrimetrů. Odložte stranou.

3. Plech vyložte pečícím papírem. V široké pánvi rozpusťte máslo, přidejte prolisovaný česnek a tymián, osolte a opepřete dle chuti. Míchejte 2-3 minuty a stále hlídejte česnek, aby se nespálil. Přisypte nakrájenou karotku a ještě další 3 minuty míchejte, aby se mrkev pořádně obalila ve voňavém másle.

4. Směs přendejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 20-25 minut, v polovině pečení karotku promíchejte, aby se opekla ze všech stran.

5. Připravte zálivku: v mixéru smíchejte tahini, vodu, citrusovou šťávu, olej, sůl, kajenský pepř a pepř.

6. Na salát smíchejte měkkou pohanku, pečenou karotku, špenát a přelijte polovinou zálivky (zbytek můžete uložit v ledničce a schovat na později – na salát, slanou kaši, tousty...)

 

Zdroj: https://www.serafinbyliny.cz