POHANKOVÉ PALAČINKY

Recept_pohankove_palacinky

 

200 g pohanky*
2 vejce*
2 lžíce rapadury* nebo třtinového cukru*
mléko* (kravské či rostlinné)
špetka mořské soli
olej na smažení*
javorový sirup*, povidla*, marmeláda* či sladký tvaroh* na dochucení

Pohanku nameleme nebo rozmixujeme v mixéru nahrubo (tak, že v ní zůstanou kousky), smícháme s ostatními ingrediencemi a přidáme tolik mléka, aby vzniklo řídké těsto (to můžeme nechat 20 minut uležet a poté doředit). Na malém množství oleje smažíme palačinky, které podáváme například s javorovým sirupem i sušenou třtinovou šťávou rapadura a se skořicí. Pohanka postupně bobtná a těsto houstne, takže je nutné je průběžně ředit mlékem. Po několikátém naředění získáme dojem, že je těsto nekonečné.  

TIP: Pohankové palačinky jsou vynikající s rozvařenými jablky nebo hruškami: Ovoce oloupeme a nakrájíme na kousky, přidáme dle chuti rozinky a povaříme několik minut ve vodě s kusem celé skořice a několika hřebíčky. Vodu zcedíme (můžeme použít jako horký nápoj), vyndáme koření, a ovoce s rozinkami rozmixujeme na kaši.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.