Pečený jablečný čaj

pečený jablečný čaj Ingredience:

Jablka – cca 1 plný pekáč

2 citrony

4 ks celé skořice

2 ks badyánu

10 ks hřebíčku

cca 200 - 300 g třtinového cukru se zázvorem

2 lžičky kyseliny citronové

2 dcl vody

 

Postup:

Neloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na drobné kostičky. Citrony dobře omyjeme (je lepší použít citrony v bio kvalitě), oloupeme a také nakrájíme na malé kousky. Kůru nevyhazujeme. Jablka, citrony, kůru, koření i cukr dobře promícháme a vše vložíme do pekáče. Množství cukru volíme podle osobní chuťové preference. Můžeme také přidat kyselinu citronovou, která nám nejen posune chuť do kysela a zároveň funguje jako konzervant. Přilijeme vodu a necháme v troubě péct cca 1 hodinu na 170 °C. Občas směs během pečení důkladně promícháme.

Po hodině vyndáme z čaje koření a citronovou kůru. Hotovou horkou směsí plníme čisté sklenice, které dobře zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru.

Čajovou směs stačí zalít horkou vodou a užívat si s ním provoněnou a hřejivou chvilku klidu ????

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová