Pečené papriky s quinoou

Recept_pecene_papriky_s_quinoou

 

Pečené barevné papriky s nádivkou z fíků a quinoy na lůžku z kešu šafránové pěny potěší nejen žaludek, ale i oči.

Plněné papriky:

  • 200 g quinoy*
  • 660 ml vody
  • 4 různobarevné papriky*
  • 2 lžíce citrónového olivového oleje (nebo 2 lžíce olivového oleje* a pár kapek citrónové tresti)
  • 2 lžíce oleje na smažení*
  • 1 červená cibule*
  • 2 mrkve*
  • 120 g fíků*
  • nastrouhaná kůra z 1/4 pomeranče*
  • 1/2 až 1 lžička feferonkového krému*
  • 1/4 svazku petrželky*
  • mořská sůl

Kešu  - šafránová pěna:

  • 40 g 100% kešu pasty*
  • 190 ml vody
  • kůra ze 1/4 citrónu*
  • špetka šafránu
  • mořská sůl

Nejprve namočíme fíky do vody (asi na půl hodiny). Quinou vaříme v lehce osolené vodě asi 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Papriky potřeme citrónovým olivovým olejem a trochou soli a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 12 minut při 220 °C. Necháme trochu vychladnout, ostrým nožem odřízneme vršek každé papriky, necháme odkapat šťávu uvnitř papriky a opatrně odřízneme semínka. Nyní připravíme náplň. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pak je smažíme na olivovém oleji asi 4 minuty, přidáme 1/2 lžičky feferonkového krému, osušené a nadrobno nakrájené fíky a smažíme další 2 minuty. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme nadrobno, vhodíme ji do pánve spolu s quinoou, promícháme a dochutíme solí a pomerančovou kůrou. Kešu pastu krátce povaříme s vodou, šafránem a citrónovou kůrou, dosolíme dle chuti a  našleháme rušním šlehačem. Papriky naplníme nádivkou z quinoy a podáváme na lůžku z kešu šafránové pěny. Dozdobíme bylinkami.

* = bio

zdroj: http://bionebio.cz/biorecepty/103-peene-papriky-s-nadivkou-z-quinoi