Palak Bhaji - Indický špenát

spenat_5

 

V každé národní kuchyni mám mnoho oblíbených jídel. Přes všechny suprové vynikající RAW pokrmy, přes mexickou, thajskou, vietnamskou, italskou a další výborné kuchyně, kde mám spousty oblíbených jídel - indická kuchyně u mě prostě vítězí. Z indických pokrmů mi chutná téměř vše a miluji to. A taky miluji pálivé Kiss Ale samozřejmě se to musí umět udělat, v některých indických restauracích v ČR si dost "počeštili" recepty. Občas tam zajdeme, ale indickou si vařím i několikrát týdně doma.

Na zahradě teď pěstuji špenát, který mi vyrostl ze semínek, které jsem si dovezl až z Keni. Musím říct, že se chytl suprově a mám hojnou úrodu velkých špenátových listů. A indický způsob jak si udělat špenát, mám asi nejradši. Je to velmi jednoduché, zdravé a potřebujete kromě špenátu, rajče a cibuli, pouze klasické inidcké koření, trochu kokosového mléka či krému a to je víceméně vše.

Do tohoto špenátu si pak můžete připravit tofu, tempeh, cizrnu či jiné luštěniny a kdo jí maso, tak se tam hodí víceméně jakékoliv. Jako přílohu volím buď indickou rýži (brzy dám recept) nebo se hodí samozřejmě placky, chapati nebo chléb nán.

Ingredience na 2-3 velké porce:

  • 400g mraženého nebo čerstvého špenátu
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce olivového oleje / nebo ghee
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 2 velké rajčata
  • 2 lžičky Garam masala
  • 2 lžičky drcený koriandr
  • 1 lžička římský kmín 
  • 1/2 lžičky kurkuma
  • sůl a chilli dle chuti
  • 2 lžíce kokosového krému

 

Zelenina připravenaSpařený rozmixovaný špenátCibulové a rajčatové pyré podušeno se zázvorem a česnekem a nyní přidáme koření a špenátA vše promíchámeVýsledek. Dozdobíme kokosovým krémem navíc.Do špenátu se hodí skoro vše. Takto jsem si ho například udělal s uzeným tempehem.
 

 

Postup

Pokud máme špenát mražený, necháme ideálně přes noc předem rozmrznout. Nebo pokud máte hojně špenátu ze zahrádky jako já - tak natrhejte čerstvý. V hrnci s troškou vody vaříme špenát cca 5 minut, potom ho pomocí tyčového mixéru rozmixujeme i s vodou do hladka (v případě mraženého). Pokud máte čerstvý, tak já ho dělám 6-7 minut na páře a pak ho rozmixuji.

Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme 2 rozmixované cibule - tzn. cibulový krém. Přikryjeme poklicí a na mírném plameni dusíme cca 2 minuty, občas zamícháme. Přidáme strouhaný zázvor a česnek - nebo rozmixovaný dohromady na pastu. Dusíme spolu další 3-4 minuty, občas zamícháme.

Přidáme 2 rajčata bez slupky krájené na malé kostky nebo rozmixované v pyré. Dusíme dalších 10 minut. Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme a následně přidáme všechno koření. Kurkuma, římský kmín, garam masala, mletý koriandr, dosolíme a dle chuti přidáme chilli. Spolu dusíme 3 minuty, na konci přidáme kokosový krém.

Můžeme podávat lahodný, zdravý špenát. Co k němu a do něj jsem již napsal o kousek výš Cool

Zdroj: www.dvabezci.cz