OVOCNO ZELENINOVÝ SALÁT S QUINOOU

salat_qui_3

 

Spíš než recept je toto pouze inspirace na kombinaci zeleniny, ovoce a quinoi, která mi minule moc chutnala. Salát je lehký, nutričně bohatý na vitamíny i minerály a díky quinoe obsahuje i trochu kvalitních bílkovin. Řepa, špenát, kiwi, granátové jablko a další jsou velmi detoxikační a salát se hodí třeba do diety nebo jako lehký pokrm.

Postup

Quinou jsem si uvařil stejným postupem jako dělám většinu obilovin. Prvně párkrát obilovinu propláchnu v horké vodě, přidám vody od oka - myslím, že tak cca 2x tolik než obilovin a přivedu k varu. Nechám projít 1-2 minuty varem, úplně vypnu ploténku a hrnec přiklopím. Takto hrnec nechám odstát klidně hodinu, obiloviny nacucnou vodu, uvaří se a jsou krásně nadýchané. Přidám vždy trochu himalájské soli.

Řepu jsem si udělal na páře, ale můžete ii i klasicky uvařit ve vodě. Syrovou bych jí ve větším množství nedoporučoval, mohlo by vám po ní být těžce, ale to už záleží na každém člověku. Zbytek zeleniny a ovoce jsem přidal v syrovém stavu, akorát špenát jsem zamíchal do teplé, uvařené quinoi, aby poměkl. Tenké plátky čerstvého zázvoru jsem přidal na vrch.

Ingredience:

  • 150g quinoi (v neuvařeném stavu)
  • 4 malé červené řepy
  • 2 hrsti špenátu (ideálně baby)
  • 2 kiwi
  • 1 granátové jablko
  • kousek čerstvého zázvoru
  • případně další ovoce či zelenina dle vašeho vkusu
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.