Oříškové semifreddo

Oříškové semifreddo

 

Pro ty, kteří neví, co je semifreddo, tak je to taková skoro zmrzlina. :) Díky sněhu z cizrny je krásně nadýchané a nemusí se během mražení promíchávat. Díky vanilce, ořechům a javorovému sirupu krásně voňavé. Pro sváteční příležitost jako dělané.

  • Veganský
  • Středně obtížné
  • 40 minut + 5 hodin mražení

Ingredience

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 ml javorového sirupu
  • 170 ml nálevu z konzervované cizrny (1 plechovka)
  • 50 g vanilkové hrašky
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • špetka vanilky

Jak na to?

  1. Připravte si máslo z vlašských ořechů: nejdříve v troubě ořechy opražte, trvá to asi 5 minut při 170 °C. Ještě teplé ořechy dejte do sekací nádoby a rozmixujte na ořechové máslo.

  2. V hrnci promíchejte metličkou ovesné mléko s hraškou a vanilkou a za občasného míchání vařte 20 minut přikryté poklicí. Poté směs smíchejte s ořechovým máslem, javorovým sirupem a nechte vychladnout.

  3. Z nálevu z cizrny vyšlehejte sníh natolik tuhý, aby držel v míse, když ji otočíte dnem vzhůru. Poté přidejte cukr a ještě alespoň 5 minut šlehejte, tak aby ve sněhu nebyly cítit krystalky cukru. Sníh bude ještě pevnější, nebojte se přešlehání.

  4. Poté sníh opatrně smíchejte s ořechovým krémem a vše přelijte do vhodné nádoby. Může jít o silikonovou formu, ze které „cihličku“ nakonec vyloupnete. Jinak formu vyložte potravinářskou fólií, po zamražení pak semifreddo jednoduše vytáhnete. Dejte zamrazit alespoň na 5 hodin.

  5. Před krájením nechte semifreddo 15–20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Můžete zdobit roztopenou čokoládou a mletými ořechy.

  • Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou nebo rýžovou smetanu.