Mrkvový dort bez lepku

Recept mrkvovy dort bez lepku

Tato rychlá a snadná varianta mrkvového dortu potěší i bezlepkáře, protože místo mouky jsou použity jáhly.

Těsto: 

  • 400 g jáhel*
  • 150 g vlašských ořechů*
  • 1 lžička skořice*
  • ½ lžičky drcených hřebíčků*
  • ½ lžičky vanilky*
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky mořské soli
  • kůra z 1 citrónu*
  • 270 g panely* (sušená třtinová šťáva)
  • 3 vejce*
  • 300 g mrkve*
  • 200 ml oleje*
  • 50 ml kefíru*

Jáhly umeleme na jemno, nemáme-li mlýnek na obilí, rozmixujeme je najemno v mixéru. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a ořechy nasekáme najemno. Troubu předehřejeme na 170 °C (spodní a vrchní ohřev) a dortovou formu vymažeme máslem či tukem a spodek vyložíme pečícím papírem. Sypké složky dobře promísíme, přidáme mrkev, vejce, olej a kefír a dobře promícháme. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Krém:

  • 125 g másla*
  • 70 g panely*
  • 100 g čerstvého sýra*
  • ¼ lžičky vanilky*

Máslo a sýr vyndáme z ledničky a necháme zteplat. Ke změklému máslu postupně přimícháváme panelu s vanilkou, nakonec postupně přimícháme sýr. Vychladlý dort podélně rozřízneme, namažeme částí krému a zbytkem krému ozdobíme vršek dortu.
TIP: Místo vlašských ořechů můžete použít lískové oříšky, předem upražené v troubě (při 150 °C do voňava – cca 15 minut).

Zdroj: http://www.bionebio.cz/biorecepty/166-mrkovy-dort-bez-lepku

* = bio

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.