Matějovy kynuté buchty

Matějovy kynuté buchty

 

Ingredience:

200 g bílé špaldové hladké mouky

300 g celozrnné špaldové hladké mouky

40 g třtinové panely

1 lžička třtinového cukru

2/3 kostky droždí

1 žloutek

50 g másla

2-3 lžíce ghí

2 lžičky nastrouhané kůry z citronu/pomeranče

špetka himalájské soli

200-300 ml mléka

vanilkový lusk

moučkový třtinový cukr na závěrečné pocukrování

 

Postup:

Připravíme si kvásek z trochy ohřátého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Mouky smícháme s třtinovou panelou, žloutkem, rozpuštěným máslem, solí, kůrou z citronu/pomeranče, vyškrabanými zrníčky z vanilkového lusku a vzešlým kváskem. Na závěr postupně přiléváme mléko. Jeho množství volíme podle konzistence těsta. Každá mouka saje jinak.

Vypracujeme hladké těsto, poprášíme ho trochou mouky a necháme ho cca hodinu kynout pod utěrkou.

Po vykynutí vyválíme těsto na pomoučněném válu a vykrajujeme z něj kolečka. Doprostřed dáme náplň podle libosti (mák, tvaroh, švestky, povidla, marmeládu…) a z těsta uděláme kuličky, které vložíme do pekáčku vymazaného ghíčkem. Takto připravené buchty necháme ještě cca 15-20 minut kynout a před pečením je ještě potřeme rozpuštěným ghí.

Buchty pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut (podle velikosti buchet). Po vytažení z trouby potřeme buchty ghíčkem. Vychladlé buchty poprášíme na závěr moučkovým cukrem.

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová