Mandarinkový dort

Recept_mandarinkovy_dort

 

Osvěžující piškotový dort, u kterého můžeme snížit obsah tuku tím, že použijeme nízkotučný tvaroh. Místo mandarinek můžeme použít jiné ovoce - banány, borůvky, jahody, maliny - fantazii se meze nekladou.

4 vejce*
5 lžic horké vody
120 g přírodního třtinového cukru
zrnko soli
100 g celozrnné hladké mouky*
100 g celozrnné hrubé mouky*
(nebo 200 g celozrnné polohrubé mouky*, pokud ji máme)
máslo* a strouhaný kokos* na vymazání a vysypání formy

Náplň:
200 g smetany na šlehání*
250 g tvarohu* (tučného či nízkotučného)
2 - 4 lžíce sušené třtinové šťávy Rapadura* (dle chuti)
špetka vanilky*
5 mandarinek*
ovocná marmeláda* (druh dle chuti, s chutí mandarinek výborně ladí např. jahodová či malinová)

Nejprve si vymastíme formu na ovocný koláč máslem a vysypeme strouhaným kokosem (nebo hrubou moukou, pokud nám chuť kokosu vadí). Předehřejeme troubu na 175 °C. Připravíme si dvě vysoké nádoby na šlehání bílků a žloutků. Ta na žloutky by měla být větší, protože v ní chceme vymíchat těsto. Rozklepneme vajíčka a do větší nádoby oddělíme žloutky, do druhé bílky. Ke žloutkům přidáme 5 lžic horké vody, 2/3 cukru a ručním šlehačem šleháme na vysoké obrátky několik minut do pěny. Potom metličky šlehače opláchneme a vyšleháme bílky se špetkou soli. (Nemusíme metličky šlehače utírat vyloženě do sucha, bílkům trochu vody ve vyšlehání nezabrání. Co jim vadí je mastnota.) Když jsou bílky vyšlehané do pevného sněhu (tak, že lze nádobu obrátit dnem vzhůru a nic se nestane), tak do nich zašleháme zbylý cukr. Nyní postupně zamícháme do žloutkové pěny mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec přidáváme postupně po několika lžicích sníh z bílků a vždy šetrně zamícháme (těsto nyní spíše opatrně pomalu obracíme). Těsto nalijeme do formy a pečeme při 175 °C asi 15 - 20 minut. Korpus dortu je upečený, když lehce odstává od okrajů a při zatlačení na povrch se vrací zpět. Můžeme jej také otestovat špejlí. Do korpusu píchneme špejlí, a když ji vytáhneme, tak na ní nesmí být těsto.

Upečený korpus dortu necháme trochu vychladnout a pak jej ještě teplý opatrně vyndáme z formy (záleží na druhu formy, pokud to jde ztuha, tak okraje těsta šetrně odlepíme od formy tupým nožem). Korpus necháme vychladnout na talíři, který můžeme nejprve posypat kokosem. Piškotové těsto má totiž tendenci trochu lepit a kokos zabrání tomu, aby se korpus přilepil k talíři. Než korpus úplně vychladne, připravíme si náplň. Největší práci nám dají mandarinky, protože každý díl mandarinky musíme zbavit slupičky. Mandarinky oloupeme, rozdělíme na dílky a pak postupně každý dílek u okraje (u vnitřního okraje, který je uprostřed plodu, když je mandarinka neoloupaná) rozřízneme. Slupičku po obou stranách dílku stáhneme a nakonec zkusíme sloupnout i slupičku u vnějšího okraje. Většina dílků se nám při této operaci poláme, z mandarinky poteče šťáva a možná budeme muset vnější slupičku odříznout nožem, ale to nevadí, šťávu chytáme do misky, do které dáváme oloupané dílky mandarinky. Práci bychom si velmi usnadnili spařením oloupaných mandarinek horkou vodou, ale přišli bychom tak o nějaký vitamín C a o chuť čerstvých mandarinek. Když máme mandarinky oloupané a zbavené bílé slupičky i semínek, tak ušleháme šlehačku. Do tuhé šlehačky zašleháme cukr a vanilku a smícháme ji s tvarohem. Větší kousky mandarinek a trochu malých kousků a šťávy necháme na ozdobení dortu. Zbytek mandarinek pokrájíme na malé kousky a spolu se šťávou vmícháme do tvarohového krému. Korpus pomažeme tence marmeládou, potřeme krémem a okraje poklademe oloupanými mandarinkami. Na dort poházíme zbylé kousky mandarinek a pokapeme mandarinkovou šťávou. Dáme do chladu několik hodin (nejlépe přes noc) uležet.

TIP: Tento dort je ideální péct ve formě na ovocný dort. Korpus z této formy má zvýšené okraje, takže se krém neroztéká.

* = bio

Zdroj: http://bionebio.cz