Makovec

makovec

 

Ingredience:

1 šálek polohrubé mouky

1 šálek makového mléka

1 šálek mletého máku (lze použít i zbylý mák z výroby makového mléka)

1 vejce

1 bezfosfátový prášek do pečiva

1 vanilkový třtinový cukr

1/3 šálku třtinového cukru

2/3 šálku prášku ze sušené hrušky (lze použít i prášek z jiného sladkého ovoce)

olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

na ozdobu:

60 g hořké čokolády

1 lžička kokosového oleje

4 lžičky třtinového moučkového cukru

1 lžička citrónové šťávy

 

Polohrubou mouku, mák, prášek do pečiva a oba cukry pečlivě promíchejte. Přidejte makové mléko a vejce. Na závěr do vzniklé hmoty vmíchejte hruškový prášek.

Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C 15 až 20 minut. Míru propečení kontrolujte pomocí dřevěné špejle. Po jejím zapíchnutí do makovce nesmí na povrchu špejle zůstat lepkavé těsto.

Vychladlý makovec můžete ozdobit čokoládou a citrónovou polevou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s kokosovým olejem. Moučkový cukr smíchejte s citrónovou šťávou a důkladně promíchejte.

 

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová