Linecké bez přidaného cukru

linecké bez cukru

 

Linecké bez přidaného cukru

Ingredience:

350 g celozrnné špaldové mouky

250 g másla

120 g prášku ze sušených jablek

½ vanilkového lusku

3 žloutky

marmeláda bez přidaného cukru na slepení

 

Postup:

Mouku provzdušněte přes jemné sítko. Zbytky slupek zrn, které vám zůstanou na sítku, klidně dejte zpět k prosáté mouce. Stejně prosejte i jablečný prášek. Případné hrudky, které zůstanou na sítku, do těsta nepoužívejte. Přidejte změklé máslo, žloutky a vyškrabaná zrníčka z ½ vanilkového lusku.

Vypracujte hladké a vláčné těsto, zabalte do potravinářské folie a nechte v chladu rozležet alespoň 2 hodiny. Před vyválením doporučuji těsto ponechat cca půl hodiny při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Vyválený plát by měl být tlustý přibližně 3-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, polovinu s dírkou uprostřed, polovinu bez ní. Cukroví pečte dorůžova při teplotě 180 °C přibližně 7-9 minut (podle zkušeností s konkrétní troubou).

Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou dle vlastní chuti. Za závěr hotové cukroví poprášíme jablečným práškem. Pokud chcete mít cukroví barevně kontrastnější, pocukrujte ho např. moučkovým třtinovým cukrem.

 

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová