Kváskový chléb s podmáslím (Kváskový Janík)

DSC_0701

 

Suroviny:

110g žitný rozkvas

100g celozrnná pšeničná mouka

200g hladká pšeničná mouka

520g chlebová pšeničná mouka

100g podmáslí

520g voda

18g sůl

kmín, chlebové koření

 

Postup:

Připravíme si žitný rozkvas: Lžíci žitného  kvásku rozmícháme v 60g vody a přidáme 60g žitné celozrnné mouky. Rozkvas potřebuje na prokvašení 6-10h podle teploty u Vás doma. Zralost rozkvasu poznáme podle zdvojnásobení jeho objemu a na povrchu se začnou objevovat malé dírky po prasklých bublinkách.

 

Před zaděláním těsta provedeme tzv. autolýzu, tedy smícháme všechnu tekutinu a mouku tak, aby nikde nebyla mokrá místa. To provedeme asi 5-6h po promíchání rozkvasu, aby mouka měla čas nasát tekutinu a nabobtnala před samotným zaděláním těsta. Autolýza může trvat od půl hodiny až po několik hodin.

 

Přidáme vzešlý rozkvas k namočené mouce, dále sůl a koření a zaděláme v robotu asi 6min na pomalé otáčky a 2 min na stupeň 2. Vymísené těsto se bude hezky odlepovat od mísy.

 

Těsto necháme 1,5-2h kynout při pokojové teplotě, 2krát ho za tu dobu přeložíme. Poté uložíme na 10-12h zrát do lednice, ideální teplota je kolem 6st.

 

Vykynuté těsto, které nabylo na objemu alespoň o 2/3 stočíme do ošatky a opět dáme kynout zpět do lednice na 8-10h, zase záleží na teplotě v lednici.

 

Pečeme v rozpálené troubě 15 min na 250 stupňů, horní, spodní ohřev. Při vložení chleba do trouby vlijeme na dno trouby asi 1dcl horké vody na zapaření trouby. Lijeme na nějaký starý plech položený na dno trouby. Pokud máte troubu s párou, využijete program s párou. Po 15 minutách troubu vyvětráme, snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 35 min. Upečený chléb při poklepání krásně zvoní.

 

Tento recept nám zaslala paní Jana Jarošová

DSC_0701